Wykres
Fred: Jak narysować wykres funkcji wartość bezwzględna z x−5/x−1? Krok po kroku proszę wyjaśnienie.
Szczególnie nie rozumiem dlaczego moja Pani z matmy tłumaczyła że punkt przecięcia osi ox jest
5,0 a osi oy 0,5?
5 maj 18:10
Eta:

D
f= R\{1}
| | x−5 | |
POX= f(x)=0 |
| =0 x= 5 POX=(5,0) |
| | x−1 | |
| | 0−5 | |
POY= y=f(0) = |
| = 5 POY=(0,5) |
| | 0−1 | |
| | x−1−4 | | 4 | |
f(x)= |
| = 1 − |
| −−wykresem hiperbola o asymptotach: |
| | x−1 | | x−1 | |
pionowa x= 1 i y= 1 −−pozioma
gałęzie w II i IV ćwiartce układu kartezjańskiego
y= |f(x)| −−− odbicie części spod osi OX nad oś OX
5 maj 18:27
5 maj 18:29