proszę o rozwiązanie
anna: ciąg a
n jest określony rekurencyjnie oblicz a
3 a
4 a
5
| ⎧ | a1 = 2 | |
| ⎩ | a n+1 = (−1)nan − an | dla n ≥ 1
|
5 maj 11:09
.:
(−1)
na
n − a
n
Na pewno?
Jeżeli tak to a
3 = a
4 = a
5 = a
k = 0 dla k>2
5 maj 11:13
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
an+1 = an − an = 0 dla n+1 = 2k+1
an+1 = −2an dla n+1 = 2k
tak więc:
a1 = 2 −−> a2 = −4 −−−> a3 = 0 −−> a4 = 0 −−−> itd.
5 maj 12:02
anna: dziękuję
5 maj 12:26
anna: a jak takie
ciąg a
n jest określony rekurencyjnie oblicz a
3 a
4 a
5
| ⎧ | a1 =2 | |
| ⎨ | a2 =4 |
|
| ⎩ | an+2 = 2an+1 + 3an | |
5 maj 12:43
ja:
a3= a1+2=2a2+3a1= 2*4+3*2= 14
a4=a2+2=2a3+3a2= ...
a5= a3+2=2a4+3a3=...
5 maj 16:02
anna: dziękuję
5 maj 18:41
ja:
@anna
Czy zdajesz teraz maturę ? czy jeszcze nie ?
5 maj 18:45