Wielomian
Luna :
Liczby (3) i (5) sa pierwiastkami wielomianu
W(x)=x4+ax3+bx2+cx+1995
Wiedząc że suma wszystkich wpółczynników tego wielomianu wynosi 864 rozwiąż nierównośc W(x)≤0
4 maj 23:16
Mariusz:
Suma współczynników to W(1)
Masz zatem
W(1) = 864
W(3) = 0
W(5) = 0
Korzystając z powyższego możesz napisać układ równań liniowych, rozwiązać go
i otrzymać współczynniki a wtedy będzie łatwo tym bardziej że dwa pierwiastki masz już podane
4 maj 23:23
Luna :
Podziękował
4 maj 23:27
Eta:

Można też tak :
15*133=1995
W(x)=(x−3)(x−5)(x
2+kx+133)
W(1)=864 ⇒ k+134=108 ⇒ k= −26
x
2−26x+133=(x−7)(x−19)
W(x)=(x−3)(x−5)(x−7)(x−19)
W(x)≤0 ⇔x∊.............
5 maj 00:26
Luna :
Dziękuję również Eta
5 maj 01:09
Mariusz:
Eta podała całkiem niezłe rozwiązanie
i nawet szybsze od tego pomysłu co ja wcześniej napisałem
5 maj 20:52