matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo kuba8746: Wśród 390 pracowników pewnej firmy jest 150 kobiet i 240 mężczyzn. Wśród nich w wieku przedemerytalnym jest 21 kobiet i 43 mężczyzn. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrany pracownik tej firmy jest w wieku przedemerytalnym – pod warunkiem że jest mężczyzną. jak to zrobic ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe? próbowałem tak ale mi nie wychodzi: P(A)= mężczyzna P(B)= pracownik w wieku przedemerytalnym P(A)= 240390 P(B)= 150390 x 21150+ 240390 x 43240 jak podstawiam do wzoru P(A\B) wychodzi mi źle, nie wiem nawet czy dobrze oznaczyłem te prawdopodobienstwa dodam jeszcze że muszę to obliczyć z tego wzoru do szkoły bo jak sobie wyliczyłem na piechote w głowie to wyszło mi dobrze 43240 mega prosze o wytłumaczenie
4 maj 16:01
wredulus_pospolitus: Ale co Ty podstawiasz? Jak już to: A −−− liczba ludzi w wieku przedemerytalnym B −−− liczba facetów AnB −−− liczba facetów w wieku przedemerytalnym
 P(AnB) #(AnB) 43 
P(A|B) =

=

=

P(B) #B 240 
4 maj 16:08
kuba8746: robiłem jeszcze jedno zadanie tym wzorem, które wyszło mi dobrze i próbowałem to z pracownikami rozwiązać analogicznie ale nie wyszło, moógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jaka jest różnica między tymi zadaniami? Dane są dwie urny z kulami. W pierwszej urnie jest 10 kul: 8 białych i 2 czarne, w drugiej jest 8 kul: 5 białych i 3 czarne. Wylosowanie każdej z urn jest jednakowo prawdopodobne. Wylosowano jedną z tych urn i wyciągnięto z niej losowo jedną kulę. Wyciągnięta kula była czarna. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana kula pochodziła z pierwszej z tych urn, jest równe Zrobiłem tak: P(A)= 1 urna P(B)= czarna P(A)= 12 x 210= 110 P(B)= 12 x 210 + 12 x 38= 2380 P(A\B)= 110 x 8023= 823
4 maj 16:11
wredulus_pospolitus: Prawdopodobieństwo warunkowe (o ile jest to zadanie zamknięte) możesz spokojnie rozwiązywać tak jak (zapewne) rozwiązałeś sobie 'na piechotę w głowie'. bo tak naprawdę na tym pole prawdopodobieństwo warunkowe, czyli na policzeniu klasycznego prawdopodobieństwa, ale w momencie przycięcia zbioru zdarzeń elementarnych do tych, które nas interesują (podane są w warunku).
4 maj 16:11
wredulus_pospolitus: Po pierwsze: NIE piszemy: P(A) = 1 urna P(B) = czarna tylko jak już A −−− zdarzenie polegające na tym, że wyciągamy z 1 urny B −−− zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy czarną Po drugie:
 1 2 1 
P(A)

*

P(A) =

bo takie jest prawdopodobieństwo wylosowania
 2 10 2 
z 1 urny. Ty de facto policzyłeś tutaj dla zdarzenia: AnB −−− zdarzenie polegające na tym, że wylosowano czarną z pierwszej urny
 1 2 1 
wtedy P(AnB) =

*

=

2 10 10 
Obliczałeś nieprawidłowe rzeczy i błędnie podstawiłeś do wzoru. Jednak nałożenie się tych błędów doprowadziła do poprawnego wyniku.
4 maj 16:17
kuba8746: bardzo dziękuję za pomoc spróbuję zrobić oba zadania jeszcze raz
4 maj 16:22
kuba8746: a jeszcze mam pytanie, jak rozpoznać że A to zdarzenie polegające na tym, że wyciągamy z 1 urny a B to zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy czarną a nie na odwrót?
4 maj 16:25
wredulus_pospolitus: P(A|B) oznacza, że: A −−− zdarzenie którego prawdopodobieństwo chcesz wyliczyć (czyli że wylosowano z 1 urny) B −−− zdarzenie dane jako warunek (czyli że wylosowano czarną kulę) a w pierwszym zadaniu będzie: A −−− zdarzenie, że człek w wieku przedemerytalnym B −−− zdarzenie będące warunkiem, czyli "je to chłop"
4 maj 16:28
kuba8746: super, bardzo dziękuję emotka
4 maj 16:30