prawdopodobienstwo
kuba8746: Wśród 390 pracowników pewnej firmy jest 150 kobiet i 240 mężczyzn. Wśród nich w wieku
przedemerytalnym jest 21 kobiet i 43 mężczyzn. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że losowo wybrany pracownik tej firmy jest w wieku przedemerytalnym – pod
warunkiem że jest mężczyzną.
jak to zrobic ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe? próbowałem tak ale mi nie wychodzi:
P(A)= mężczyzna
P(B)= pracownik w wieku przedemerytalnym
P(A)= 240390
P(B)= 150390 x 21150+ 240390 x 43240
jak podstawiam do wzoru P(A\B) wychodzi mi źle, nie wiem nawet czy dobrze oznaczyłem te
prawdopodobienstwa dodam jeszcze że muszę to obliczyć z tego wzoru do szkoły bo jak sobie
wyliczyłem na piechote w głowie to wyszło mi dobrze 43240 mega prosze o wytłumaczenie
4 maj 16:01
wredulus_pospolitus:
Ale co Ty podstawiasz?
Jak już to:
A −−− liczba ludzi w wieku przedemerytalnym
B −−− liczba facetów
AnB −−− liczba facetów w wieku przedemerytalnym
| | P(AnB) | | #(AnB) | | 43 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | #B | | 240 | |
4 maj 16:08
kuba8746: robiłem jeszcze jedno zadanie tym wzorem, które wyszło mi dobrze i próbowałem to z pracownikami
rozwiązać analogicznie ale nie wyszło, moógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jaka jest różnica
między tymi zadaniami? Dane są dwie urny z kulami. W pierwszej urnie jest 10 kul: 8 białych i
2 czarne, w drugiej jest 8 kul: 5 białych i 3 czarne. Wylosowanie każdej z urn jest jednakowo
prawdopodobne. Wylosowano jedną z tych urn i wyciągnięto z niej losowo jedną kulę. Wyciągnięta
kula była czarna. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana kula pochodziła z pierwszej z
tych urn, jest równe
Zrobiłem tak:
P(A)= 1 urna
P(B)= czarna
P(A)= 12 x 210= 110
P(B)= 12 x 210 + 12 x 38= 2380
P(A\B)= 110 x 8023= 823
4 maj 16:11
wredulus_pospolitus:
Prawdopodobieństwo warunkowe (o ile jest to zadanie zamknięte) możesz spokojnie rozwiązywać tak
jak (zapewne) rozwiązałeś sobie 'na piechotę w głowie'. bo tak naprawdę na tym pole
prawdopodobieństwo warunkowe, czyli na policzeniu klasycznego prawdopodobieństwa, ale w
momencie przycięcia zbioru zdarzeń elementarnych do tych, które nas interesują (podane są w
warunku).
4 maj 16:11
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze:
NIE piszemy:
P(A) = 1 urna
P(B) = czarna
tylko jak już
A −−− zdarzenie polegające na tym, że wyciągamy z 1 urny
B −−− zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy czarną
Po drugie:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A) ≠ |
| * |
|  P(A) = |
| bo takie jest prawdopodobieństwo wylosowania |
| | 2 | | 10 | | 2 | |
z 1 urny.
Ty de facto policzyłeś tutaj dla zdarzenia:
AnB −−− zdarzenie polegające na tym, że wylosowano czarną z pierwszej urny
| | 1 | | 2 | | 1 | |
wtedy P(AnB) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 10 | | 10 | |
Obliczałeś nieprawidłowe rzeczy i błędnie podstawiłeś do wzoru. Jednak nałożenie się tych
błędów doprowadziła do poprawnego wyniku.
4 maj 16:17
kuba8746: bardzo dziękuję za pomoc spróbuję zrobić oba zadania jeszcze raz
4 maj 16:22
kuba8746: a jeszcze mam pytanie, jak rozpoznać że A to zdarzenie polegające na tym, że wyciągamy z 1 urny
a B to zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy czarną a nie na odwrót?
4 maj 16:25
wredulus_pospolitus:
P(A|B) oznacza, że:
A −−− zdarzenie którego prawdopodobieństwo chcesz wyliczyć (czyli że wylosowano z 1 urny)
B −−− zdarzenie dane jako warunek (czyli że wylosowano czarną kulę)
a w pierwszym zadaniu będzie:
A −−− zdarzenie, że człek w wieku przedemerytalnym
B −−− zdarzenie będące warunkiem, czyli "je to chłop"
4 maj 16:28
kuba8746: super, bardzo dziękuję
4 maj 16:30
Pips: Oznacza to, że chociaż obie urny
https://bitlife2.org/ mogłyby dać czarną kulę, druga ma więcej czarnych kul.
Jeśli więc faktycznie wyciągnąłeś czarną kulę, jest bardziej prawdopodobne, że pochodziła ona
z urny 2. Z obliczeń wynika, że istnieje tylko około 34,8% szans, że kula pochodzi z urny 1,
podczas gdy około 65,2% szans, że pochodziła z urny 2.
20 sie 05:56