matematykaszkolna.pl
Obliczyć wykorzystując wzory de Moivre'a Althea:
 π π 
( −cos(

) + i*sin(

) )14
 7 7 
Samo w sobie wygląda bardzo podobnie do postaci trygonometrycznej, jednak ten minus zawadza... A że nie miałam pomysłu jak inaczej, to spróbowałam jak z "normalną" liczbą zespoloną, licząc moduł:
 π π π π 
|z| = (−cos(

))2+ (sin(

))2 = cos2

+ sin2(

) = 1
 7 7 7 7 
(tutaj powinny być całe wyrażenia pod pierwiastkiem, ale coś chyba ten system tego nie rozumie jak wprowadziłam) I z tego:

π 
sin

7 
 π  
sinφ =

= sin

= cos

1 7 14 

π 
−cos

7 
 π  
cosφ =

= −cos

= sin

1 7 14 
Kąt z II ćwiartki, patrząc na znaki... tylko cosinus i sinus zamienione miejscami. I nie mam pojęcia jak to dalej poprowadzić.
4 maj 10:07
jc: Zapomnij o głupich ćwiartkach. (− cos π/7 + i sin π/7)14 = (cos π/7 − i sin π/7)14 = cos 2π − i sin 2π = 1
4 maj 11:33
Althea: Ale we wzorze na postać trygonometryczną jest plus między cosinusem a i*sinusem, tu jest minus. To nie przeszkadza?
4 maj 12:49
jc: −a+b=−(a−b)=(−1)*(a−b)
4 maj 13:01
Althea: Nie o to mi chodzi. Zdaję sobie sprawę, że lokalizacja minusa nie gra roli przy podnoszeniu do parzystych potęg. Natomiast chodzi mi o to, jak wygląda wzór na postać trygonometryczną: z = |z|*(cosφ + isinφ) Czyli (a+b). Tam powyżej jest ewidentnie (−a+b) czy tam (a−b), na jedno wychodzi. Czy to nie jest problem przy postaci trygonometrycznej?
4 maj 15:12
Mila:
 π π 
cos (π/7) − i sin (π/7)=(cos(−

)+isin(−

) i masz plus
 7 7 
 π π 
(cos(−

)+isin(−

) 14=cos(−2π)+isin(−2π)=1
 7 7