Obliczyć wykorzystując wzory de Moivre'a
Althea: | | π | | π | |
( −cos( |
| ) + i*sin( |
| ) )14 |
| | 7 | | 7 | |
Samo w sobie wygląda bardzo podobnie do postaci trygonometrycznej, jednak ten minus zawadza...
A że nie miałam pomysłu jak inaczej, to spróbowałam jak z "normalną" liczbą zespoloną, licząc
moduł:
| | π | | π | | π | | π | |
|z| = √ (−cos( |
| ))2+ (sin( |
| ))2 = √cos2 |
| + sin2( |
| ) = 1 |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
(tutaj powinny być całe wyrażenia pod pierwiastkiem, ale coś chyba ten system tego nie rozumie
jak wprowadziłam)
I z tego:
| | | | π | | 9π | |
sinφ = |
| = sin |
| = cos |
| |
| | 1 | | 7 | | 14 | |
| | | | π | | 9π | |
cosφ = |
| = −cos |
| = sin |
| |
| | 1 | | 7 | | 14 | |
Kąt z II ćwiartki, patrząc na znaki... tylko cosinus i sinus zamienione miejscami. I nie mam
pojęcia jak to dalej poprowadzić.
4 maj 10:07
jc: Zapomnij o głupich ćwiartkach.
(− cos π/7 + i sin π/7)14 = (cos π/7 − i sin π/7)14 = cos 2π − i sin 2π = 1
4 maj 11:33
Althea: Ale we wzorze na postać trygonometryczną jest plus między cosinusem a i*sinusem, tu jest minus.
To nie przeszkadza?
4 maj 12:49
jc:
−a+b=−(a−b)=(−1)*(a−b)
4 maj 13:01
Althea: Nie o to mi chodzi. Zdaję sobie sprawę, że lokalizacja minusa nie gra roli przy podnoszeniu do
parzystych potęg.
Natomiast chodzi mi o to, jak wygląda wzór na postać trygonometryczną:
z = |z|*(cosφ + isinφ)
Czyli (a+b). Tam powyżej jest ewidentnie (−a+b) czy tam (a−b), na jedno wychodzi. Czy to nie
jest problem przy postaci trygonometrycznej?
4 maj 15:12
Mila:
| | π | | π | |
cos (π/7) − i sin (π/7)=(cos(− |
| )+isin(− |
| ) i masz plus |
| | 7 | | 7 | |
| | π | | π | |
(cos(− |
| )+isin(− |
| ) 14=cos(−2π)+isin(−2π)=1 |
| | 7 | | 7 | |
(cos (π/7) − i sin (π/7))
14= policz
4 maj 16:42