Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej prawdziwa a jest nierówność
Aga: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej prawdziwa jest nierówność
2a2+12a+1>−25
Witam, znalazłam to zadanie w pliku z rozkładania wyrażeń na czynniki. Jak zrobić to stosując
wzór
skróconego mnożenia? Jestem zielona w temacie dlatego proszę o odpowiedź bądź podpowiedź, wiem
Że można narysować funkcje, policzyc deltę itp ale wazne jest dla mnie by to było poprzez wzory
Skróconego mnożenia gdyż z tym właśnie mam problem
3 maj 20:30
wredulus_pospolitus:
2a2 + 12a + 26 = 2(a2 + 6a + 13) = 2(a2 + 2*3a + 9 + 4) = 2( (a+3)2 + 4)
i wyciągamy wnioski
3 maj 20:35
wredulus_pospolitus:
proponuję stosować taką zasadę:
1. Jeżeli coś stoi przed a
2 (czy tam x
2) wyciągamy to przed nawias.
2. Czynnik który stoi przy a (czy tam x) zapisujemy w postaci 2*...coś...
3. Czynnik wolny zapisujemy jako (coś)
2 + co tam zostanie
4. I już masz wzór skróconego mnożenia i jeżeli 'co tam zostaje' jest większe od 0 ... to całe
wyrażenie na pewno jest większe od 0
3 maj 20:44
Aga: Dobrze Pani/Panie Wredulusie, czyli w takich nieoczywistych przykładach należy ten
środkowy wyraz zawsze rozbić na 2 * coś (chyba że współczynnik przy pierwszym wyrazie będzie
inny,
to wtedy 2 * współczynnik przy pierwszym wyrazie * coś)
I wtedy zobaczymy jak mamy rozbić kolejny wyraz? Dobrze wnioskuje czy zagmatwałam to
3 maj 20:49
Aga: Okej, za długo pisałam swoje wnioski a odpowiedź już była 😄 dziękuję pięknie

! Bardzo mi to
pomogło
3 maj 20:51