planimetria
Lola:

w okręgu o środku O poprowadzono dwie cięciwy AB i CD które przecinają się w punkcie K. Wykaż
że trójkąty AKC i BKD są podobne
czyli że jak?
i tyle wystarczy?
proszę o podpowiedź
8 mar 23:30
Bogdan:
Nie tędy droga, poszukaj kątów o równych miarach, skorzystaj z własności kątów wpisanych
w okrąg opartych o ten sam łuk.
8 mar 23:40
Lola: czyli? kąt ACK= KBD?
nie wiem jak to zapisać..
8 mar 23:43
Godzio:
AKC = BKD => wierzchołkowe
CAB = CDB => oparte na tym samym luku
i na tej samej zasadzie
ACD = ABD
8 mar 23:49
Lola: i tyle wystarczy?
dziękuję
8 mar 23:51
Bogdan:

Kąty ACD i ABD mają równe miary, bo są oparte o łuk AED.
Kąty CAB i CDB mają równe miary, bo są oparte o łuk CFB.
Kąty CKA i BKD mają równe miary, bo są kątami wierzchołkowymi.
8 mar 23:55
8 mar 23:57