Obraz
Jaskiniowiec : Obrazem punktu P (1,3) w jednokładności o środku S −2,12 i skali s 5/3 jest punkt: jak to
zrobić?
3 maj 19:06
wredulus_pospolitus:

Ogólnie (zastosuj to poprzez analogię do Twego zadania.
1. Zaznaczamy punkt P
2. Zaznaczamy punkt S
3. Prowadzimy prostą przechodzącą przez te dwa punkty
4. Wyznaczamy odległość |PS| = 3 (w przykładzie)
| | 5 | |
5. wyznaczamy odległość |P'S| korzystając z odległości (4) i danej skali k = |
| ... |
| | 3 | |
otrzymując odległość 5.
6. Zaznaczamy punkt P' na prostej tak aby spełniona była odległość
UWAGA.
Gdy skala k > 0 ; punkt pozostaje P' po tej samej stronie co punkt P (względem punktu S)
Gdy skala k < 0 ; punkt jest P' po przeciwnej stronie co punkt P (względem punktu S)
Teoria:
https://zpe.gov.pl/a/przeczytaj/DXMJRR3lt
3 maj 19:54
wredulus_pospolitus:
Powyższe rozumowanie można zastosować tylko do patrzenia na różnice we współrzędnych punktów.
W Twoim przypadku będziemy mieli P'(3, −3)
ponieważ patrząc na współrzędne punktu P i S mamy różnicę: 3 i −9, więc po przeskalowaniu,
różnica współrzędnych pomiędzy P' i S będzie 5 i −15. Jako, że skala k > 0 to punkt P' będzie
po tej samej stronie co punkt P, więc jego współrzędne to P'(−2 + 5 , 12 − 15)
3 maj 20:00
Jaskiniowiec : Odległość ps wyszła pierwiastek z 97 i jak mam to p prim s wyznaczyć i skorzystać z tej skali?
Jak to wyszło w tym przykładzie 5?
3 maj 20:09
Jaskiniowiec : W dałoby się to z wektorów zrobić czy niezbyt?
3 maj 20:11
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że się da z wektorów ... z wektorów zrobisz dokładnie tak samo jak pokazałem o
20:00 ... ja po prostu nie zapisałem tego w postaci wektorowej
3 maj 20:29
wredulus_pospolitus:
a co do liczenia odległości |PS| =
√9 + 81 =
√90 = 3
√10 
to tak na marginesie
3 maj 20:30
Eta:
| | 5 | |
P=(1,2) , S=(−2,12) k= |
| |
| | 3 | |
→ →
SP
'=k*SP
=========
| | 5 | |
[x'+2, y'−12]= |
| [1+2,3−12] |
| | 3 | |
[x
'+2, y
'−12]= [ 5,−15]
x
'=5−2 ∧ y
'= −15+12
x
'=3 ∧ y
'= −3
P
'=(3,−3)
=========
3 maj 22:40