Parametr
jaskiniowiec : Wyznacz wszystkie wartości parametru M dla których funkcja y= x2−2(m−3)x+m+4 ma dwa różne
miejsca zerowe mniejsze od piątki. Wiem że chyba delta większa od zera a później to nwm
3 maj 17:27
wredulus_pospolitus:
wystarczą trzy warunki:
1. Δ > 0 dla równania x2 − 2(m−3)x + m+4 = 0
2. f(5) > 0 ; gdzie f(x) = x2 − 2(m−3)x + m+4
3. xwierzchołka < 5
3 maj 17:31
wredulus_pospolitus:
1. załatwia nam, że mamy dwa miejsca zerowe funkcji f(x)
2. załatwia nam, że oba będą albo większe od 5 albo oba będą mniejsze od 5
3. załatwia nam, że będą mniejsze od 5
3 maj 17:33
Jaskiniowiec : X wierzchołka to −b/2a?
3 maj 17:47
Jaskiniowiec : W ogóle pierwiastek z delty mi wyszedł pierwiastek z 29 to nie wiem czy dobrze obliczyłem
3 maj 17:49
wredulus_pospolitus:
Δ = 4(m−3)2 − 4(m+4) = 4( m2 − 7m + 5) nie wiem o jakim 29 Ty tutaj piszesz.
3 maj 17:51
Jaskiniowiec : Bo delta wychodzi 4m2−28m+20>0 to podzieliłem na 4 i wyszło m2−7m+5>0 i z tego trzeba deltę to
pierwiastek z 29 wychodzi nawet sprawdziłem na photomath żeby się upewnić i tam też wychodzi z
29; i te miejsca zerowe to 7− pierwiastek z 29 przez 2 i drugie 7+pierwiastek z 29 przez 2 i
trzeba tą parabolę narysować i napisać do jakiego przedziału należy m tylko nie wiem co z tym
wierzchołkiem czy to jest −b/2a czy jak?
3 maj 17:56
wredulus_pospolitus:
Jaskiniowiec ... a miałeś może pochodne
3 maj 17:59
Jaskiniowiec : Tak
3 maj 18:52