Objętości brył
Nati: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku 6. Krawędź boczna AS ma długość 8 i jest
wysokością ostrosłupa. Płaszczyzna równoległa do podstawy dzieli ten ostrosłup na dwie bryły o
równych objętościach. Oblicz pole powierzchni całkowitej każdej z nich.
3 maj 16:51
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów:
jak również:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ax2 = |
| * |
| 8*6 2 −−−> x =  −−−> a =  |
| 3 | | 2 | | 3 | |
dalej sobie poradzisz
3 maj 16:56
Nati: no mniej więcej wiem jak to działa, tylko mi dziwne wyniki wychodzą, pierwiastków dużo i chyba
ma wyjść prostszy wynik
3 maj 17:23