Wyrażenie
Kuba : oblicz wartość wyrażenia x4 + 1/x4 mając dane x+ 1/x= 3
3 maj 16:11
.:
Pisałem to wczoraj. Zamiast wrzucać ponownie, spójrz co było wcześniej napisane.
3 maj 16:17
Kuba : Ale to wychodzi 47 z tego i to jest źle
3 maj 16:21
wredulus_pospolitus:
A niby dlaczego to jest 'źle'

A jaką masz odpowiedź
3 maj 16:42
Kuba : Bo mają być 3 cyfrowa liczba i w ogóle nie wiem czy zadanie jest źle czy co
3 maj 16:48
Kuba : To jest z jakiegoś zbioru zadań i możliwe że jest źle w zadaniu
3 maj 16:48
wredulus_pospolitus:
a niby z jakiej racji ma to być 3 cyfrowa liczba
3 maj 16:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
a4 + b4 ≤ (a+b)4 = 34 = 81
więc nie ma szansy, aby to była trzy cyfrowa liczba.
3 maj 16:52
Kuba : No właśnie więc chyba w zadaniu jest błąd ; dzięki wielkie
3 maj 17:26