liczenie objętości ostrosłupa z trapezem w podstawie
abcd: Podstawą ostrosłupa jest trapez prostokątny o podstawach 6 i 30. Wysokości wszystkich ścian
bocznych ostrosłupa są równe
5√5. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3 maj 13:44
wredulus_pospolitus:

1. Rysunek
2. Skoro wszystkie wysokości ścian bocznych są sobie równe, to znaczy że spodek wierzchołka
jest w 'połowie' trapezu, tak że jego odległość do każdej krawędzi podstawy jest taka sama
(trochę rysunek mi nie wyszedł

)
3. Stąd znamy ramiona trapezu (przystawanie trójkątów).
4. Możemy opuścić wysokość z wierzchołka krótszej podstawy, mamy trójkąt prostokątny, znamy
jego dwa boki ... wyznaczamy wysokość (2x) trapezu
5. Znamy wysokość ściany bocznej, znamy 'x' ... możemy z Pitagorasa wyznaczyć h
ostrosłupa
6. Bierzemy wzór na objętość i gotowe.
3 maj 14:10
wredulus_pospolitus:
ajjj ... zrobiłem wersję z trapezem równoramiennym

zmienić rysunek trzeba
3 maj 14:14
abcd: znaczy tam miał być chyba prostokątny i wtedy to chyba nie idzie tak gładko
3 maj 14:21
abcd: bo mi się wydaje że wtedy nie będą takie same haha
3 maj 14:21
wredulus_pospolitus:

x = 6+a;
z podobieństwa trójkątów:
c | | 24 + b + c − a | | 24 + b − a | | x−d | |
| = |
| = |
| = |
| |
a | | 24 | | 24 − a | | x | |
d | | 2x | | 2x − d | | b | |
| = |
| = |
| = |
| |
a | | 24 | | 24−a | | x | |
mamy 5 niewiadomych, więc z powyższych proporcji trza by było 4 równania ułożyć (bo jedno już
mamy).
3 maj 14:30
wredulus_pospolitus:
I trzeba znowu poprawić rysunek, ponieważ mamy trójkąt gdzie przyprostokątna jest równa 'x', a
przeciwprostokątna jest równa 'x−d'
3 maj 14:33
wredulus_pospolitus:

a = 6 − x
i to znowu mocno ułatwia bo mamy trójkąt prostokątny:
'30−x , 2x , 36−2x'
Pitagoras i masz 'x' ... masz wysokość podstawy ... to znowu trójkąt z wysokością ostrosłupa
... masz wysokość ostrosłupa.
I wzór na objętość.
3 maj 14:38
abcd: a skąd wiemy, że na tej przeciwprostokątnej jest a i 30/x?
3 maj 15:00
abcd: i też trochę nie wiem skad się wziął ten pitagoras, a dokładnie 36−2x
3 maj 15:09
wredulus_pospolitus:

nie 30/x tylko 30−x
z podobieństwa trójkątów, te dwa trójkąty są przystające (cecha BKB)

Stąd wiemy, że trzeci ich bok jest taki sam.
Skoro dolna podstawa jest równa 30, 'odcieliśmy' x ... to część 'trójkątna' to 30−x, więc i
taka sama długość przechodzi na część ramienia.
Analogicznie, druga część ramienia jest równa 'a' a wiemy, że a = 6 − x
Stąd długość ramienia = 30−x + 6−x = 36 − 2x
Zgadzamy się
3 maj 15:14
wredulus_pospolitus:

Stąd masz pitagorasa (pośpieszyłem się z jedną przyprostokątną, w efekcie jest jeszcze
porściej) ... UWAGA

powyższy rysunek absolutnie NIE jest w skali
3 maj 15:19
abcd: aaa już rozumiem, dzieki
3 maj 15:20
abcd: i wtedy w tym ostrosłupie każda krawedz boczna tez jest równa, prawda? bo są równe te
odległości od spodka i byłyby równe krawędzie
3 maj 15:26
wredulus_pospolitus:
niee ... nie wszystkie są sobie równe ... te dwie idące od kątów prostych tak, pozostałe dwie
są różne ... gdyby wszystkie były sobie równe to musiało by zachodzić:
x = a = 30−x

a to nie ma możliwości zajścia.
Równe krawędzie i wysokości ścian bocznych masz jedynie w ostrosłupach prawidłowych, bo wtedy
spodek wierzchołka tegoż ostrosłupa ląduje w punkcie który jest jednocześnie środkiem okręgu
opisanego jak i okręgu wpisanego w podstawę (np. przecięcie przekątnych w kwadracie).
Jako, że tutaj masz trapez prostokątny, to niemożliwe jest, aby na nim opisać okrąg (nie
spełnia na to warunku) ... związku z tym, niemożliwe jest uzyskanie takiego ostrosłupa o
takiej podstawie, tak aby jest krawędzie boczne były sobie równe.
3 maj 15:35
abcd: ok dzieki
3 maj 15:44
Iryt:
Uciekł mi zapis i rysunek.
Napisz abcd jakie masz wyniki.
3 maj 15:52
Iryt:
abcd , w razie trudności pisz to jeszcze raz narysuję i podam zapis.
3 maj 16:06
abcd: wyszła mi objętość 600 i zgodziło się z odpowiedziami, więc chyba jest git
3 maj 16:16
ax:
Mnie objętość wyszła:
V= 600
3 maj 16:24
Eta:

r
2=(6−r)(30−r) ⇒ r= 5 , 2r= h
P
p= 180
H
2=(5
√5)
2−5
2
H=10
V= 600
=======
3 maj 16:32