Ostrosłup plaszczyznaplaszczyzna
Karolina : Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD i krawędzi podstawy równej a.
Krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Ostrosłup
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkt B, równoległą do prostej AC i nachyloną do
podstawy pod kątem 30°. Oblicz pole przekroju.
Dla mnie to jest trochę dziwne ze ma przechodzić przez punkt B i jednocześnie być równoległa do
AC, bowtedy chyba jedyny jej punkt wspolny z ostrosłupem to B, więc to nie byłby przekrój.
Byłoby milo, gdyby ktoś przynajmniej mógł mi narysować rysunek do tego zadania, bo nie wiem
jak to narysować. Z góry dzięki
3 maj 10:22
wredulus_pospolitus:

Chodzi o taki przekrój, a ten przekrój będzie deltoidem.
3 maj 10:31
Karolina : dziękuję bardzo
3 maj 10:44
wredulus_pospolitus:
kwestia równoległości względem AC wskazuje nam, że te wysokości w punktach na krawędziach AS i
CS będa równe (dlatego zaznaczyłem obie jako 'x')
3 maj 10:52
Karolina : a czy wtedy te odcinki x będą połową wysokości ostrosłupa? tak mi wyszło, ale wtedy nie
zgodziła mi się odpowiedź
3 maj 11:23
wredulus_pospolitus:

niee ... nie będą ... ale wiesz, że ten deltoid jest pod kątem 30
o i możesz zbudować trójkąt
prostokątny,
Jedna przyprostokątna = |BO| (O −−− przecięcie przekątnych podstawy), druga będzie równa 'x'.
Natomiast przeciwprostokątna będzie równa |BM| gdzie M to przecięcie przekątnych deltoidu.
Mając już 'x' ... możesz z podobieństwa trójkątów ΔSMT i ΔSOA wyznaczyć |TM|.
I jedyne co pozostanie do wyznaczenia to |RM|, a tak naprawdę to łatwiej będzie wyznaczyć |RB|,
ponieważ wystarczy zauważyć, że w ΔBDR mamy: ∡DBR = 30
o, a ∡DRB = 60
o, w efekcie tenże
trójkąt jest

... znamy |BD|, więc |RB| =
3 maj 11:47
wredulus_pospolitus:
I po to była nam potrzebna równoległość przekroju z AC ... aby |MO| = x i mieć podobieństwo
trójkątów ΔSMT z ΔSOA.
3 maj 11:51
Karolina : skala wyszła mi 3, wtedy x wychodzi a √6/6, wtedy przekątne to a √6/2 oraz a√2/3, ale
wtedy pole wychodzi mi a² √3/6,
a miało być a² √6/6
3 maj 12:10
wredulus_pospolitus:
no to sprawdzamy:
| | hostrosłupa | | √6 | |
1. tg60o = |
| −−> hostrosłupa = |
| a |
| | √2a/2 | | 2 | |
| | x | | √6 | | 1 | |
2. tg 30o = |
| −−−> x = |
| a = |
| h |
| | √2a/2 | | 6 | | 3 | |
| | h−x | | |TM| | | 2 | √2 | | √2 | |
3. z proporcji: |
| = |
| −−> |TM| = |
|
| a = |
| a |
| | h | | √2a/2 | | 3 | 2 | | 3 | |
| | 2√2 | |
−−−> przekątna deltoidu = 2*|TM| = |
| a |
| | 3 | |
| | |BR| | | √6 | |
4. cos30o = |
| −−−> |BR| = |
| a |
| | √2a | | 2 | |
| | 1 | | √6 | | 2√2 | | √3 | |
5. P = |
| * |
| a* |
| a = |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Nie wiem czemu w odpowiedzi jest wartość podzielona przez
√2.
3 maj 12:23
wredulus_pospolitus:
Ja osobiście bym optował za taką właśnie odpowiedzią. Nie widzę nigdzie błędu w obliczeniach,
może Ty coś zauważyć.
3 maj 12:26
Karolina : teraz mi wyszło tak samo, jak tobie. Widocznie w odpowiedzi jest pomyłka. Bardzo dziękuję za
pomoc
3 maj 12:36