matematykaszkolna.pl
Ostrosłup plaszczyznaplaszczyzna Karolina : Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD i krawędzi podstawy równej a. Krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkt B, równoległą do prostej AC i nachyloną do podstawy pod kątem 30°. Oblicz pole przekroju. Dla mnie to jest trochę dziwne ze ma przechodzić przez punkt B i jednocześnie być równoległa do AC, bowtedy chyba jedyny jej punkt wspolny z ostrosłupem to B, więc to nie byłby przekrój. Byłoby milo, gdyby ktoś przynajmniej mógł mi narysować rysunek do tego zadania, bo nie wiem jak to narysować. Z góry dzięki
3 maj 10:22
wredulus_pospolitus: rysunek Chodzi o taki przekrój, a ten przekrój będzie deltoidem.
3 maj 10:31
Karolina : dziękuję bardzo
3 maj 10:44
wredulus_pospolitus: kwestia równoległości względem AC wskazuje nam, że te wysokości w punktach na krawędziach AS i CS będa równe (dlatego zaznaczyłem obie jako 'x')
3 maj 10:52
Karolina : a czy wtedy te odcinki x będą połową wysokości ostrosłupa? tak mi wyszło, ale wtedy nie zgodziła mi się odpowiedź
3 maj 11:23
wredulus_pospolitus: rysunek niee ... nie będą ... ale wiesz, że ten deltoid jest pod kątem 30o i możesz zbudować trójkąt prostokątny, Jedna przyprostokątna = |BO| (O −−− przecięcie przekątnych podstawy), druga będzie równa 'x'. Natomiast przeciwprostokątna będzie równa |BM| gdzie M to przecięcie przekątnych deltoidu. Mając już 'x' ... możesz z podobieństwa trójkątów ΔSMT i ΔSOA wyznaczyć |TM|. I jedyne co pozostanie do wyznaczenia to |RM|, a tak naprawdę to łatwiej będzie wyznaczyć |RB|, ponieważ wystarczy zauważyć, że w ΔBDR mamy: ∡DBR = 30o, a ∡DRB = 60o, w efekcie tenże trójkąt jest ... znamy |BD|, więc |RB| =
3 maj 11:47
wredulus_pospolitus: I po to była nam potrzebna równoległość przekroju z AC ... aby |MO| = x i mieć podobieństwo trójkątów ΔSMT z ΔSOA.
3 maj 11:51
Karolina : skala wyszła mi 3, wtedy x wychodzi a 6/6, wtedy przekątne to a 6/2 oraz a2/3, ale wtedy pole wychodzi mi a² 3/6, a miało być a² 6/6
3 maj 12:10
wredulus_pospolitus: no to sprawdzamy:
 hostrosłupa 6 
1. tg60o =

−−> hostrosłupa =

a
 2a/2 2 
 x 6 1 
2. tg 30o =

−−−> x =

a =

h
 2a/2 6 3 
 h−x |TM| 22 2 
3. z proporcji:

=

−−> |TM| =

a =

a
 h 2a/2 32 3 
 22 
−−−> przekątna deltoidu = 2*|TM| =

a
 3 
 |BR| 6 
4. cos30o =

−−−> |BR| =

a
 2a 2 
 1 6 22 3 
5. P =

*

a*

a =

a2
 2 2 3 3 
Nie wiem czemu w odpowiedzi jest wartość podzielona przez 2.
3 maj 12:23
wredulus_pospolitus: Ja osobiście bym optował za taką właśnie odpowiedzią. Nie widzę nigdzie błędu w obliczeniach, może Ty coś zauważyć.
3 maj 12:26
Karolina : teraz mi wyszło tak samo, jak tobie. Widocznie w odpowiedzi jest pomyłka. Bardzo dziękuję za pomoc
3 maj 12:36