układ równań z parametrem
soczek: pomocy
Dany jest układ równań:
mx+y=4
4x+my=m
z niewiadomymi x i y oraz parametrem m.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ jest oznaczony, a para liczb (x,y)
będąca rozwiązeniem układu spełnia warunek x+y≥4
2 maj 16:49
wredulus_pospolitus:
metodę wyznacznikową poznaliśmy
2 maj 16:52
soczek: właśnie teraz poznałem xD czyli będzie m∊<−2,0>u<1,2>
2 maj 17:05
soczek: a jak sprawdzić to kiedy będzie oznaczony
2 maj 17:09
soczek:
2 maj 17:40
Pani Hou:
Układ równań będzie oznaczony gdy wyznacznik W≠0
W=| m 1|
|4 m| =m
2−4≠0
m
2−4≠0 czyli dla m ≠2 lub m≠−2
Liczymy W
x
W
x=|4 1|
|m m|=4m−m=3m
Liczymy W
y
W
y=| m 4|
|4 m|=m
2−16
Teraz licz warunek zadania
x+y≥4
m
2+3m−16≥4(m
2−4)
m∊(−
∞.0>U<1,
∞)
Teraz sobie wyrzuc z rozwiązania m=−2 i m=2
2 maj 19:15
soczek: a nie trzeba pomnozyc przez kwadrat mianownika?
2 maj 23:47
soczek: (3m+m2−16) / (m2−4) ≥ 4
(3m+m2−16) / (m2−4) − 4≥ 0
(3m+m2−16) / (m2−4) − 4(m2−4)/(m2−4) ≥ 0
[(−3m2 +3m)(m2 −4)] / (m2−4) ≥ 0 /x(m2−4)2
(m2−4)(−3m2 +3m)≥ 0
m=2 ⋁ m=−2 V m=0 V m=1
rysujemy wykres od dołu i wtedy m∊(−2,0>u<1,2)
3 maj 00:00
Luna :
Tak. Masz w tym wypadku rację bo można pomnożyć przez liczbę ujemną i wtedy zmieni się zwrot
nierówności
Albo doprowadzić do postaci
| W(m) | |
| ≥0⇔W(m)*P(m)≥0 i P(m)≠0 ale to już na początku masz ze nie jest równe 0 |
| P(m) | |
jednak dla świętego spokoju dałbym to założenie jeszcze raz
3 maj 13:39
sophiasm: Monkey Mart is a fun management simulation game in which you help the monkey run the
supermarket, harvest goods, and serve customers!
https://monkeymartgame.org
8 mar 05:26
Rick Waelchi: This looks like a fun challenge! It reminds me of some of the tricky choices you face in games
like Bitlife, where seemingly small decisions in early life can have major mathematical
implications down the road.
https://bitlifefree.io/
25 kwi 06:14
bigbear: I swear,
https://friday-nightfunkin.io Friday Night Funkin’ is the most addictive game on earth! At first glance, it
seems easy, but after playing for a while, my hands and eyes are in a mess, I miss the buttons
all over the place. But it’s that ‘difficult’ feeling that excites me, making me want to ‘take
revenge’, playing over and over again until I get the perfect combo. I can’t sleep because of
this game!
30 sie 15:04