Równanie stycznej
Kuba : Funkcja f jest określona wzorem f(x) = x2/ x2+9 dla x do R Wyznacz równanie stycznej do
wykresu funkcji w punkcie P 3,1/2 a więc policzyłem pochodną wyszło f prim od x 18x/(x2+9)2
zrobiłem a=f prim od 3 i wyszło 1/6 a na końcu chciałem zapisać równanie stycznej
y=1/6(x−3)+1/10 i czy to jest dobrze? Mógłby ktoś sprawdzić?
2 maj 14:59
wredulus_pospolitus:
trudno by było dobrze, skoro wyznaczona styczna NIE PRZECHODZI przez punkt P
2 maj 15:02
qba:
Wszystko ok

poza "literówką"
styczna ma równanie
2 maj 16:43
Iryt:
| | 1 | |
f(3)=U{9}{18)= |
| , P∊ do wykresu f(x) |
| | 2 | |
Styczna :
2 maj 16:46
qba:
U mnie też"literówka"
2 maj 17:13