geometria??
rox: Pewne miasto leży na 30 szerkokości geograficznej. Promień kuli ziemskiej wynosi6300 km. Jakę
drogę zakreśla to miasto na skutek obrotu ziemi dookoła osi w ciągo 20 minut?
8 mar 23:25
pomóżcie: Pewne miasto leży na 30 szerkokości geograficznej. Promień kuli ziemskiej wynosi6300 km. Jakę
drogę zakreśla to miasto na skutek obrotu ziemi dookoła osi w ciągo 20 minut?
9 mar 00:32
AS:

Dane: R = 6300 km , α = 30
o , T = 24 h
Droga s jaką zakreśli miasto w czasie T h wynosi 2*π*r gdzie r = R*cos(α)
s = 2*π*R*cos(α)
| | 1 | |
W 1 godzinie zakreśli drogę: s1 = s/T a w 20 minutach czyli 1/3 h s2 = |
| *s1 |
| | 3 | |
| | 2*π*R*cos(α) | |
s2 = |
| = 476.1 km |
| | 3*T | |
9 mar 11:35
pomóżcie: dzieki
10 mar 19:18