Trygonometria
Kuba : Cos2x<sin2x x należy do przedziału <0,2pi> i wyszło mi cos2x<0 i co dalej? W ogóle nie wiem
kiedy dajemy 2kpi a kiedy 2pi
2 maj 12:38
wredulus_pospolitus:
| | π | | 5π | |
cos(2x) < 0 −−−> 2x ∊ ( |
| + 2kπ ; |
| + 2kπ ) −−−> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | |
−−−> x ∊ ( |
| + kπ ; |
| + kπ ) |
| | 4 | | 4 | |
i teraz sprawdzasz co łapie się na przedział zadany w treści ... więc sprawdź k = −2 ; k = −1 ;
k = 0 ; k = 1 ; k = 2
można to trochę przyśpieszyć, ale nie wydaje mi się, abyś 'czuł to'.
2 maj 12:43
Kuba : A czemu 2kpi?
2 maj 13:21
wredulus_pospolitus:
bo szukasz wszystkich rozwiązań ... stąd konieczność użycia 'k' ... dopiero później patrzymy
jakie z tych rozwiązań łapią się do przedziału zadanego przez warunek z treści zadania
2 maj 13:23
Kuba : A umiesz jakoś wytłumaczyć kiedy dajemy kpi a kiedy 2kpi? Bo już wszędzie szukałem jak to ma
być i nic nie rozumiem dalej
2 maj 13:28
wredulus_pospolitus:
kπ <−− okres dla funkcji trygonometrycznej tanges i cotangens
2kπ <−−− okres dla funkcji trygonometrycznej sinus i cosinus
to jest podstawa.
ale na przykład:
cos2x > √2/2 −−−> tu zależy czy z tej formy podajemy ... wtedy zauważamy, że okres
(cosinus)2 będzie kπ (bo ujemna część 'przeskakuje na dodatnią') albo doprowadzamy nierówność
do postaci:
cos x < −1/2 ∨ cos x > 1/2 −−−> i jedziemy z okresem 2kπ
analogicznie z np. |sinx| < 0.5
2 maj 13:44