matematykaszkolna.pl
Trygonometria Kuba : Cos2x<sin2x x należy do przedziału <0,2pi> i wyszło mi cos2x<0 i co dalej? W ogóle nie wiem kiedy dajemy 2kpi a kiedy 2pi
2 maj 12:38
wredulus_pospolitus:
 π  
cos(2x) < 0 −−−> 2x ∊ (

+ 2kπ ;

+ 2kπ ) −−−>
 2 2 
 π  
−−−> x ∊ (

+ kπ ;

+ kπ )
 4 4 
i teraz sprawdzasz co łapie się na przedział zadany w treści ... więc sprawdź k = −2 ; k = −1 ; k = 0 ; k = 1 ; k = 2 można to trochę przyśpieszyć, ale nie wydaje mi się, abyś 'czuł to'.
2 maj 12:43
Kuba : A czemu 2kpi?
2 maj 13:21
wredulus_pospolitus: bo szukasz wszystkich rozwiązań ... stąd konieczność użycia 'k' ... dopiero później patrzymy jakie z tych rozwiązań łapią się do przedziału zadanego przez warunek z treści zadania
2 maj 13:23
Kuba : A umiesz jakoś wytłumaczyć kiedy dajemy kpi a kiedy 2kpi? Bo już wszędzie szukałem jak to ma być i nic nie rozumiem dalej
2 maj 13:28
wredulus_pospolitus: kπ <−− okres dla funkcji trygonometrycznej tanges i cotangens 2kπ <−−− okres dla funkcji trygonometrycznej sinus i cosinus to jest podstawa. ale na przykład: cos2x > 2/2 −−−> tu zależy czy z tej formy podajemy ... wtedy zauważamy, że okres (cosinus)2 będzie kπ (bo ujemna część 'przeskakuje na dodatnią') albo doprowadzamy nierówność do postaci: cos x < −1/2 ∨ cos x > 1/2 −−−> i jedziemy z okresem 2kπ analogicznie z np. |sinx| < 0.5
2 maj 13:44