prostokaty
Dara:

Wyznacz liczbę prostokątów na rysunku zwierających tylko jeden zakreskowany kwadrat.
2 maj 09:47
wredulus_pospolitus:
1. Liczba prostokątów zawierająca prawy górny kwadracik:
na ile sposobów możemy wybrać współrzędne lewego górnego rogu prostokąta oraz prawego dolnego
rogu prostokąta:
(3*2)*(2*5) + (2*2)*(2*2)
2. Liczba prostokątów zawierająca lewy dolny kwadracik:
analogicznie:
(2*4)*(3*3) + (2*2)*(2*5)
Dodajesz i masz wynik
2 maj 10:15
wredulus_pospolitus:

Dla ułatwienia pokazuję jak powstały każde z tych nawiasów.
czerwone kropy −> miejsce gdzie może być lewy górny wierzchołek prostokąta,
niebieskie kropy −> miejsce gdzie może być lewy górny wierzchołek prostokąta.
I jak widzisz ... miałem błąd w ostatnim nawiasie ... winno być (2*
3) a nie (2*5)
2 maj 10:24
Dara: Aby usunąć prostokąty zawierające oba zacienione kwadraty, fizycznie policzyłem prostokąty od
lewej strony i było ich 3, podobnie będą 3 od góry, dołu i prawej
zatem całkowicie będzie 4*3=12 przypadków, w których oba zacienione kwadraty znajdą się w
prostokącie
więc 441−12=429
Wyszło mi o wiele wiecej niż tobie
2 maj 13:05
wredulus_pospolitus:

Po pierwsze: źle policzyłeś liczbę prostokątów zawierających oba kwadraciki. Jest ich 4*6 = 24.
Pokazuję miejsca w których będą się znajdować skrajne wierzchołki takich prostokątów.
Po drugie: nawet gdybyś je dobrze policzył i odjął, to nie wziąłeś pod uwagę odjęcia tych
prostokątów które nie zawierają ANI JEDNEGO z kwadracików.
Z tych dwóch powodów masz mocno zawyżoną wartość (głównie druga kwestia zawyża).
2 maj 13:39
wredulus_pospolitus:
Ale muszę pogratulować Cię za poprawne policzenie wszystkich prostokątów.
2 maj 13:39