Mariusz:
4cos(2x)cos(5x) = 2cos(7x) + 1
4cos(2x)cos(5x) = 2(cos(2x)cos(5x) − sin(2x)sin(5x)) + 1
4cos(2x)cos(5x) = 2cos(2x)cos(5x) − 2sin(2x)sin(5x) + 1
4cos(2x)cos(5x) − 2cos(2x)cos(5x) = 1 − 2sin(2x)sin(5x)
2cos(2x)cos(5x) = 1−2sin(2x)sin(5x)
2cos(2x)cos(5x) + 2sin(2x)sin(5x) = 1
2(cos(5x)cos(2x) + sin(5x)sin(2x)) = 1
| | 1 | |
cos(5x)cos(2x) + sin(5x)sin(2x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
3x = |
| + 2kπ , k ∊ ℤ ⋁ 3x = − |
| + 2kπ , k ∊ ℤ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
x = |
| + |
| kπ , k ∊ ℤ ⋁ x = − |
| + |
| kπ , k ∊ ℤ |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Można też to równanie sprowadzić do równania wielomianowego
korzystając z wielomianu T
n(x) takiego że T
n(cos(x)) = cos(nx)
Ostatnio wyprowadziłem a następnie rozwiązałem równanie różniczkowe
na te wielomiany co dało mi postać ogólną
| | (−1)k | | n | | | |
Tn(x) = cn(xn + ∑k=1floor(n/2) |
| * |
| * | *(2x)n−2k) |
| | 2n | | n−k | | |
gdzie c
n można obliczyć z warunku T
n(1) = 1
co daje nam do policzenia sumę
| | (−1)k | | n | | | |
1+∑k=1floor(n/2) |
| * |
| * | |
| | 4k | | n−k | | |
i ta suma będzie odwrotnością współczynnika wiodącego
(Wyłączyłem pierwszy składnik przed znak sumy dla zapewnienia poprawności wzoru dla n=0)