Układy równań
Pani Hou:
Dla jakich wartości parametru m układ równań
{mx−2y=3
{2x+y=1
ma rozwiązanie
Rozwiąż układ równań graficznie dla m=1
1 maj 10:50
.:
1. Przemnoz drugie równanie przez 2.
2. Dodaj strony nami równania.
3. Zobacz dla jakiego 'm' to będzie sprzeczne.
4. No to podstaw m =1 i narysuj dwie proste i sprawdź gdzie się przecinają.
1 maj 11:36
Pani Hou:
Na razie dzięki
Zrobię tak jak piszesz
1 maj 11:46
Eta:

Metodą wyznaczników
W= |m −2|
| 2 1 | = m+4
W
x= |3 −2 |
| 1 1 | = 3+2=5
W
y= | m 3 |
| 2 1 | = m−6
układ ma dokładnie jedno rozwiązanie dla m ≠ −4
dla m= −4 −−− układ jest sprzeczny
dla m= 1 x= 1 i y= −1
=========
1 maj 18:33
Pani Hou:
Dziękuje
1 maj 22:34