Koła i kąty
Anya: Cięciwy AB i CD okręgu przecinają się pod kątem 45°. Wykaż że|<COA| + |<DOB| = 90°.
Doszłam do tego, że <OBC + <COA = 90° oraz, że BAO to trójkąt równoramienny o dwóch kątach
równych 45° i DOC to trójkąt rownoramienny (tu nie znam kątów)i nie wiem co dalej.
Zaraz wrzucę rysunek.
30 kwi 20:15
Anya:

Nie działają mi duże litery na rysunku, wybaczcie. Kąt BSE = 45°
30 kwi 20:22
Eta:

w ΔAED α+β=45
o − miara kąta zewnętrznego
i mamy tezę 2α+2β= 90
o
30 kwi 20:44
Anya: wielkie dzięki
30 kwi 20:48
Eta:
30 kwi 20:49
Walkiria:
Jeśli nie mozesz wpisać duzych liter to sprawdz czy nie masz właczonego CAPS LOCKA
Tez tak malem
30 kwi 21:59
Anya: O dzięki, miałam włączone raczej na pewno
30 kwi 22:03