Prawdopodobieństwo
Dominos: BARDZO WAŻNE, CHODŹCIE WSZYSCY ZOBACZYĆ

!
Karol i Antek grają w rzutki. Karol trafia w środek tarczy z prawdopodobie ństwem 1/3,
a Antek z prawdopodobie ństwem 2/5.
Rzucamy symetryczną, sześcienn ˛a kostką do gry.
Jezeżeli wypadnie liczba podzielna przez 3, to Karol dwa razy rzuca do tarczy. W przeciwnym
wypadku Antek dwa razy rzuca do tarczy.
Oblicz prawdopodobie ństwa zdarzenia polegającego na tym,
ze w żadnym z tych dwóch wykonanych rzutów nie zostanie trafiony srodek tarczy.
Liczyłem próbowałem liczyć to prawdopodobieństwem warunkowym i
wtedy mi wyszło 16/60 wydaje mi się trochę malo
A gdy policzyłem na chłopski rozum to mi wyszło 19/30
30 kwi 14:31
wredulus_pospolitus:
A po kiego grzyba te drukowane litery

Co my jesteśmy

Twoja służba czy debile, że trzeba krzyczeć do nas

Zastanów się młodzieży nad sobą.
Jak próbowałeś liczyć to pokaż jak liczyłeś.
30 kwi 15:09
Dominos: Napisałem jak próbowałem liczyć, ale chętnie zobaczę, zamiast bezsensownej krytyki,
rozwiązanie i wtedy dowiem się co źle robilem
30 kwi 15:39
Dominos: Napisałem jak próbowałem liczyć, ale chętnie zobaczę, zamiast bezsensownej krytyki,
rozwiązanie i wtedy dowiem się co źle robilem
30 kwi 15:39
Kacper: Byłem, zobaczyłem i idę
30 kwi 15:42
getin:
Pokaż swoje rozwiązanie − sprawdzimy ewentualne błędy
30 kwi 15:57
wredulus_pospolitus:
Nie nie nie ... to idzie w drugą stronę −−− Ty pokazujesz co zrobiłeś, my Ci pokazujemy gdzie
są ewentualne błędy lub naprowadzamy na poprawny tok rozumowania.
PS. Wartość 'na chłopski rozum' z pewnością jest zawyżona.
30 kwi 16:04
Mila:
wredulus, czy zaśmiecenie forum przez (....) Nigera bardzo przeszkadzało? godzinę
usuwuwałam te śmieci.
30 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
Szczerze mówiąc −−− nie wiem jaka była skala, widziałem w 2 tematach, więc po prostu odpuściłem
sobie wizytę na forum (wybacz).
Dziękuję, że dbasz o czystość na forum.
Zastanawiam się, co kieruje takimi ludźmi.
30 kwi 16:16
Mila:
Dzięki za odpowiedź. Napiszę wieczorem do
jakuba, aby podjął jakieś działania w tej
sprawie.
Forum fizyczne też było zaśmiecone, ale w mniejszym stopniu.
Pozdrawiam
30 kwi 16:32
Dominos: P(B)=1/2
No to ten chłopski rozum: P(N) = 1/2 *2/3 + 1/2*3/5 = 19/30
Czyli prim do trafienia razy prawdopodobieństwo wylosowania
30 kwi 17:02
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze:
Co to jest B ? Co wylosowaliśmy kostką?
Po drugie:
Jeżeli tak, to ile masz liczb podzielnych przez 3 na kostce która ma oczka od 1 do 6

Po trzecie:
Załóżmy, że P(B) = 1/2 to nadal: policzyłeś prawdopodobieństwo, że przy jednym oddanym strzale,
będzie on pudłem.
Natomiast treść zadania mówi o dwóch strzałach spudłowanych
30 kwi 22:06
Dominos: No podzielnych jest 1 3 6 czyli 3 liczby 3/6 czyli 1/2 = P(B)
Czyli mam pomnożyć razy 2 ten wynik, chciałbym trochę więcej pomocy, najlepiej proces myślenia
czy jest dobrze
1 maj 14:00
wredulus_pospolitus:
Od kiedy 1 jest podzielne przez 3

Twój tok myślenia ogólnie był dobry.
Nie mnożysz przez 2, tylko mamy:
P(A) = 'pr wylosowania liczby podzielnej przez 3' * 'pr pudło Karol' * 'pr pudło Karol' +
+ 'pr wylosowania liczby niepodzielnej przez 3' * 'pr pudło Antek' * 'pr pudło Antek'
1 maj 15:07
dominos: Dzięki wielkie, wyszło mi P(N) = 1/3 * 2/3 * 2/3 + 2/3 *3/5*3/5 = 262/675
1 maj 16:15
wredulus_pospolitus:
Oooo ... i teraz się zgodzę z takim wynikiem.
1 maj 16:19