równanie trygonometryczne
x: Rozwiąż równanie 2 cos(3x) = 3 sin(2x) w przedziale [2023π, 2024π ]
30 kwi 08:59
Fałszywy 6-latek: to ma być na poziomie szkoły średniej czy można używać liczb zespolonych?
30 kwi 09:10
x: szkoła średnia
30 kwi 09:14
Fałszywy 6-latek: to nie robię za długie
30 kwi 09:20
x:
30 kwi 09:31
Mefistofeles:
cos(3x)=4cos3x−3cosx
sin(2x)=2sinx*cosx
2(4cos3x−3cosx)−3(2sinx*cosx)=0
8cos3x−6cosx−6sinxcosx=0
2cosx(4cos2x−3−3sinx)=0
2cosx=0 lub 4cos2x−3−3sinx=0
4cos2x−3sinx−3=0
4(1−sin2x)−3sinx−3=0
4−4sin2x−3sinx−3=0
−4sin2x−3sinx+1=0
4sin2x+3sinx−1=0
sinx=t i t∊<−1,1>
Próbuj sam dalej
30 kwi 09:59
x: Udało się prościej, bo 1 wzór do wyprowadzenia jest (nie ma w klasycznych tablicach) − w każdym
razie dziękuję
30 kwi 10:10
Mefistofeles:
I Owszem . Można wyprowadzić ze wzoru cos(2x+x)
30 kwi 10:14
x: tak jest, zgadza się
30 kwi 10:23