Poproszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Enclaar: W ciągu arytmetycznym an mamy dane Sn = 81 i Sn+4 = 124 oraz r = 12
Obliczyć a1 i n
28 kwi 17:18
Kacper: Rozpisz S
n oraz S
n+4 i pokaż
28 kwi 17:20
Enclaar: Sn
an +1 a1 + r
an + 2 a2 + r
an + 3 a3 + r
an +4 a4 + r
28 kwi 19:32
Eta:
S
n+4−S
n= a
n+4+a
n+3+a
n+2 +a
n+1
43= a
n+4r+a
n+3r+a
n+2r+a
n+r
4a
n+10r=43
.............
a
n=9,5
a
n=a
1+(n−1)*r
n= 20−2a
1
.....................................
(2a
1+19)(20−2a
1)=81*4
dokończ.............
28 kwi 20:07
Enclaar: Dziękuję za rozwiązanie i pozdrawiam
29 kwi 08:06
Kacper: Szkoda, że praktycznie wszyscy proszą o gotowca zamiast spróbować samodzielnie myśleć ...
29 kwi 18:22
.: bo od tego to forum jest żeby nie myśleć
15 maj 12:55
Kacper: W sumie racja

Jak nie zrozumie, to zapyta, albo na korki pójdzie
15 maj 13:00