optymalizacja trójkątna prostokątnego
oluśkostka: w zbiorze trójkątów prostokątnych o obwodzie 20 cm znajdz ten, którego pole jest największe.
Zrobiłem tak:
a+b=20−c, gdzie a, b − przyprostokątne, c − przeciwprostokątna
a
2+2ab+b
2=400−40c+c
2
a
2+2ab+b
2=400−40c+a
2+b
2
2ab=400−40c
gdzie tu jest błąd?
28 kwi 16:14
Aruseq świntuszeq: Jak na moje nie ma błędu
28 kwi 16:17
oluśkostka: no nie, nie ma to sensu
28 kwi 16:19
Kacper: Podnosisz warunek z zadania do kwadratu? Jaki to ma sens?
28 kwi 17:16
oluśkostka: a czemu mialbym tego nie zrobić? obie strony są dodatnie
28 kwi 17:48
Kacper: Ale jaki to ma związek z zadaniem?
28 kwi 17:55
oluśkostka: No taki, że udało mi się wyliczyć ab, a pole to ab/2
28 kwi 18:01
Mila:
a+b+c=20, c>a, c>b
1)
c
2=a
2+b
2,
b
2=c
2−a
2
b=
√c2−a2
2)
| | 1 | | −2a | |
P'(a)= |
| *(√c2−a2+a* |
| |
| | 2 | | 2√c2−a2 | |
| | 1 | | c2−a2−a2 | |
P'(a)= |
| * |
| , c− traktuj jak stałą |
| | 2 | | √c2−a2 | |
P'(a)=0⇔c
2=2a
2
c=
√2a
3)
P
max dla c=
√2a
b=
√2a2−a2=a
2a+
√2a=20
dopisz założenia i komentarz
29 kwi 00:00
Eta:
2 sposób
Można skorzystać z nierówności między średnimi ( a,b,c>0
c=
√a2+b2
a
2+b
2≥2ab równość zachodzi dla a=b
a+b≥2
√ab am−gm
√a2+b2≥
√2ab
20 = a+b+
√a2+b2 ≥ (2+
√2)
√ab |
2
| | 400 | | 1 | |
|
| ≥ab= |
| Pmax |
| | (2+√2)2 | | 2 | |
==============
29 kwi 00:30
oluśkostka: jasne, ja ten sposób rozumiem. Ale czemu moja równość daje coś takiego?
29 kwi 12:22
wredulus_pospolitus:
Twoje równanie pole NIE JEST złe wartościowo.
Brakuje jednak warunków co do c

skoro ObwΔ = 20 oraz c =
√a2+b2 to c nie może przyjąć wartości mniejszej niż ile

(I to
będzie właśnie ta wartość której szukasz)
29 kwi 12:53
wredulus_pospolitus:
w sensie ... tą wartość podstawisz do wzoru na pole które masz.
29 kwi 12:54
an: dobrze zaczęłaś dalej z sinusów
a=c sinα b=c sinβ
sinβ=cosα
| | 400 | |
P=100−20c=100− |
| |
| | sinα+cosα+1 | |
| | cosα+sinα | |
P'=400 |
| =0 |
| | (sinα+cosα+1)2 | |
Podstawimy c do tego co wyliczyłaś
P=100(3−2
√2)
2 maj 12:55