Kombinatoryka
Maja: Oblicz, ile jest nieparzystych liczb czterocyfrowych, w których zapisie dziesiętnym występuje
co najmniej jedna siódemka.
28 kwi 14:57
ite:
Najłatwiej zacząć od wyliczenia, ile jest nieparzystych liczb czterocyfrowych bez żadnej
siódemki w zapisie.
28 kwi 15:40
Maja: Tak, wyszło, że samych liczb nieparzystych jest 4500, problem mam z wyliczeniem liczb, w
których występuje co najmniej jedna siódemka w zapisie dziesiętnym, ma ktoś jakiś pomysł?i
28 kwi 15:49
Eta:
wszystkie czterocyfrowe nieparzyste : 9*10*10*5=4500
wszystkie czterocyfrowe nieparzyste bez siódemki : 8*9*9*4=2592
odp do zadania:
4500−2592 = 1908 takich liczb
===============
28 kwi 16:02