Rozwiąż równanie w przedziale
kuba: | | π | |
Rozwiąż równanie sin4x − cos5x = 0 w przedziale <0, |
| >. |
| | 2 | |
28 kwi 14:08
Kacper: Jakiś własny pomysł ?
28 kwi 14:45
circle:
sin(4x)−cos(5x)=0
| | | | 4x−pi/2+5x | |
2 cos( |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | x | | 9x | | π | | π | |
cos( |
| − |
| )=0 lub sin( |
| − |
| ) i 0≤x≤ |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
dokończ
28 kwi 14:51
kuba: za głupi na to jestem
28 kwi 14:55
Kacper: To nic ci nie da spisanie gotowca.
Wracasz do prostych równań i je ćwiczysz...
28 kwi 17:01
Mefistofeles:
Albo można także zrobić tak
sin(4x)=cos(π/2−4x)
Teraz wzór
| | α+β | | β−α | |
cosα−cosβ= 2sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
Będzie jedna funkcja (takie małe ułatwienie )
28 kwi 19:04