logarytm
~alexs: rozwiąż równanie
| | 3 | |
log3x( |
| )+logU({2}{3}) (x)=1 w drugim podstawą jest |
| | x | |
| | 2 | |
ułamek logarytm przy podstawie |
| z liczby x, ale niestety nie mogę tego poprawnie wpisać |
| | 3 | |
zamieniam podstawy na 10 i nie mam poprawnego wyniku
| | 1 | |
a powinno wyjść 1,3, |
| i nie wychodzi niestety |
| | 9 | |
27 kwi 19:37
etna: Proszę podać prawidłowo temat
27 kwi 19:40
~alexs: niestety nie da się wpisać ułamka do podstawy logarytmu, dlatego jest dopisane słownie logarytm
| | 2 | |
przy podstawie |
| z liczby x |
| | 3 | |
27 kwi 19:43
etna: | | 2 | |
OK − w pierwszym logarytmie podstawa 3x, w drugim |
| |
| | 3 | |
Wówczas po zamianie na log dziesiętny:
Rozwiązuję, ale wychodzą mi inne wyniki...
Czy na pewno temat jest prawidłowy bo dla x=3
stąd
i L≠P sprzeczność
27 kwi 20:06
etna: | | 2 | |
Oczywiście podstawa drugiego logarytmu |
| |
| | 3 | |
27 kwi 20:07
~~alexs: tak samo robię podstawiam rozwiązania i nie wychodzi, wiec zastanawiam się może jest w drugim
log
2 podstawa 3 z liczby x
| | 3 | |
log3x |
| +log23 x=1 może tak powinno być, bardzo niesymetryczny jest druk i ciężko mi |
| | 2 | |
rozwiązać choć równania logarytmiczne nie są trudne, ale podstawa jest tak dziwnie wydrukowana
27 kwi 20:25
Eta:
Myślę,że takie ma być równanie
log
3x(3/x)+log
32(x)=1 , zał> x>0 i x≠1/3
| log3(3/x) | |
| +log32(x)=1 |
| log3(3x) | |
| 1−log3x | |
| +log32(x)=1 podstawienie log3x=t |
| 1+log3x | |
1−t+(1+t)t
2= 1+t
t
3+t
2−2t=0
t(t+2)(t−1)=0
t=0 v t= −2 v t= 1
log
3x=0 v log
3x= −2 v log
3x= 1
x=1 v x= 1/9 v x =3
==========================
27 kwi 22:04
etna: Na pewno nie!
Zostaw, bo szkoda czasu, jeżeli temat jest źle podany
27 kwi 22:07
etna: Brawo dla Eta
27 kwi 22:09
~~alexs: Tak, Eta , jak pisałam o 20:25 i rozwiązałam drugi wariant wtedy wyszło ok. Dziękuję za pomoc,
Eta jak zawsze THE BEST !
27 kwi 22:39