kartezjanska
~~olin: Dane są punkty a=(2,3) b=(6,1) jakie są wspólrzedne punktu c należącego do osi x, który jest
niewspóliniowy z danymi punktami i takiego że obwód trójkąta abc będzie jak najmniejszy.
C=(x,0)
a=(1−3):(6−2)=−8
D=R−{−8}
AB=2√5
AC=√(x−2)2+9
BC=√(x−6)2+1 i teraz pochodna ? ale wyliczenia są niezbyt dobre ze względu na mianownik jak
z tego wybrnąc ?
27 kwi 19:20
27 kwi 19:58
Mefistofeles:
Dostałeś popdpowiedż o 19:45 więc ją wykorzystaj
Jeśli nie potrafisz to poproś o dalszą .Życie i tak jest teraz trudne
27 kwi 20:00
~~olin: was nie proszę, może ktoś bardziej rozsądny zechce pomóc
27 kwi 20:27
27 kwi 21:03
Mila:

S=(4,2)
r=
√5
równanie okręgu:
(x−4)
2+(y−2)
2=5
Przecięcia z OX i analiza.
27 kwi 21:32
~~olin: BARDZO dziękuję, wszystko już jasne
27 kwi 21:43