Geometria
anya: Dany jest romb ABCD, którego środkiem symetrii jest punkt S= (2,1). Bok AB tego rombu leży na
prostej o równaniu y = − 1/2 x − 4 oraz wektor AC = [12, 6].
Oblicz współrzędne wierzchołka B.
Nie wiem co robię źle:
1. Uzależniłam współrzędne c od współrzędnych a (wykorzystując podany wektor)
2. Punkt (2,1) obrałam jako środek prostej AC i wyliczyłam współrzędne A i C używając wzoru na
środek prostej.
3. Wyznaczyłam prostą AC
4. Przekątne rombu są prostopadłe, więc wyznaczyłam prostą DB używając twierdzenia o prostych
prostopadłych i współrzędnych środka S
5. I stworzyłam układ równań DB z AB
Niestety nie wychodzi mi wynik, co powinnam zrobić inaczej? Albo czy mam dobre myślenie i
najprawdopodobniej błąd jest jednak w obliczeniach
27 kwi 15:03
Aruseq: Kolejne kroki są okej
27 kwi 15:13
anya: Czyli szukać błędu w obliczeniach?
27 kwi 16:53
Aruseq: Raczej tak. Wypisz tu kolejne wyniki, to rzucę okiem
27 kwi 16:55
Eta:

→ →
AC=[12,6] to AS= [6,3] A=(2−6,1−3)=(−4,−2) i B=(2+6,1+3)=(8,4)
| | 6 | | 1 | |
aAC= |
| = |
| to aBD= −2 |
| | 12 | | 2 | |
BD: y= −2(x−2)+1
BD: y= −2x+5
| | ⎧ | y= −2x+5 | |
| B: | ⎩ | y= −0,5x−4 |
|
−2x+5= −0,5x−4 ⇒ x=6 , y= −7
B=(6,−7) to D=(−2,9)
27 kwi 23:34