Wyznacz wszystkie wartości parametru m
5px: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x2 − (3m+3)*x + 2m2 + 2m = 0
ma dwa różne rozwiązania x1, x2 takie, że ciąg (x1, x2, 12) jest ciągiem arytmetycznym. Zapisz
obliczenia.
Próbuję rozwiązać w ten sposób:
a = 1
b = − (3m+3)
c = 2m2+2m
1) a = 1 ≠ 0
2) Δ = b2−4ac = [−(3m+3)]2−4*1*(2m2+2m) = m2 + 10m + 9
Δ > 0 ⇔ m2 + 10m + 9 > 0
m ∊ (−∞, −9) ∪ (−1, +∞)
Sprawdziłem kalkulatorem i się zgadza. Jednak w 3 mam problem, próbowałem ze wzorów Viete'a x2
= (12+x1) / 2 ale mi nie wychodzi.
Dzięki za pomoc.
27 kwi 12:39
Aruseq: Do równania x2=(12+x1)/2 dopisz dwa wynikające ze wzorów Viete'a, to znaczy x1+x2=... i
x1*x2=... i dostaniesz układ trzech równań i trzech niewiadomych
27 kwi 14:10