Nierówność
Kuba : Rozwiąż nierówność: 2x−9/x + (2x−9)2/x2 + (2x−9)3/x3 +…. >x−8/8. Jak to zrobić?
26 kwi 23:11
Kamilek: Ciąg Geometryczny
q=2x−9/x
a1=2x−9/x
S=a1/1−q
S=2x−9/9−x
2x−9/9−x > x−8/8 /* (9−x)2 /*8
8(2x−9)(9−x) > (x−8)(9−x)2
8(2x−9)(9−x)−(x−8)(9−x)2 >0
x=9/2
x=9
x=8
teraz musisz sprawdzić żeby |q|<1 bo jest to ciąg nieskończony
|2x−9/x|<1
2x−9/x <1 /*x2 i 2x−9/x > −1 /*x2
x należy (0,9) i x należy (−nieskończoność,0) suma (3,nieskończoność)
więc wspólnie (3,9)
czyli rozwiązania to x=8 oraz x=9/2
26 kwi 23:53