oblicz wysokość graniastosłup
teke: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCA'B'C', którego krawędź boczna jest równa
krawędzi podstawy i ma długość a. Graniastosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
punkty A ii B oraz punt D będący środkiem krawędzi bocznej CC'. Wyznacz wysokość ostrosłupa
ABCD opuszczoną z wierzchołka C na podstawę ABD.
26 kwi 20:53
teke: proszę chociaż o podpowiedź, nie wiem jak policzyć na jakie odcinki wysokość dzieli wysokość
trójkąta, bo chyba byłby promien gdyby krawedzie byly te same ale nie są
27 kwi 16:12
27 kwi 16:31
teke: no tyle to wiem, ale jakiś sposób jak zrobić by się przydał
27 kwi 17:08
Mila:
| | 1 | | 1 | |
VABCD= |
| *PΔABC*CD= |
| *PΔABD*H |
| | 3 | | 3 | |
1)
| | 1 | | a2√3 | | a | | a3√3 | |
VABCD= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 24 | |
2)
W ΔDCE:
| | a√3 | | a | | 3a2 | | a2 | |
h2=( |
| )2+( |
| )2= |
| + |
| =a2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
h=a
==
| | a3√3 | | 1 | | 1 | |
3) |
| = |
| *( |
| a2)*H |
| | 24 | | 3 | | 2 | |
======
II sposób ( jeśli zauważysz jakim Δ jest Δ ECD)
27 kwi 21:12