proszę o rozwiązanie
anna: W cukierni Lukier drożdżówka jest o 2 zł tańsza od jagodzianki i o 1 zł droższa od pączka.
Za 7 pączków, 3 drożdżówki i 6 jagodzianek zapłacono w tej cukierni 109 zł.
Oblicz, ile kosztuje jeden pączek w cukierni Lukier.
26 kwi 07:32
Jolanta: x−cena jagodzianki
x+2 −cena drożdżówki
x+2−1=x+1. −cena paczka
7(x+1)+3(x+2)+6x=109
26 kwi 07:50
Jolanta: 7x+7+3x+6+6x=109
16x=109−13
16x=96
x=6. x+2=8. x+1=7
26 kwi 07:54
wredulus_pospolitus: Joluś:
x −−− cena pączka
x+1 −−− cena drożdżówki
x+3 −−− cena jagodzianki
7x + 3(x+1) + 6(x+3) = 109
16x + 21 = 109
16x = 88
x = 5.5
26 kwi 08:22
Jolanta: Oj jak ja to czytałam,że wyszła mi drożdżówka droższa o 2 zł😑
26 kwi 12:57
Mila:
26 kwi 15:22
Mila:
Rysunek dla
anny
26 kwi 15:23
anna: dziękuję bardzo
26 kwi 22:36