matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz sumę
Mariusz:
2n−2k
n
n
k
∑
k=0
floor(n/2)
(−1)
k
*
Zastanawia mnie czy można przejść z sumy
2n−2k
n
n
k
∑
k=0
floor(n/2)
(−1)
k
*
do sumy
n
k
∑
k=0
n
a jeśli tak to jak ? Otóż gdyby takie przejście było możliwe to policzenie tej sumy byłoby łatwe bo sumę
n
k
∑
k=0
n
łatwo policzyć
25 kwi 23:24