stereometria objętość
Wika: Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA'B'C'D' jest deltoid ABCD, w którym |AB| = |AD| = a, |CB|
= |CD| = b oraz kąt ABC = α. Przekątna AC' graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem β. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
25 kwi 13:50
wredulus_pospolitus:
z tw. cosinusów:
|AC| =
√a2 + b2 − 2abcosα
z trójkąta prostokątnego:
h = |AC|*tgβ =
√a2 + b2 − 2abcosα * tgβ
ze wzoru na pole trójkąta:
| | absinα | |
Pp = 2* |
| = absinα |
| | 2 | |
V = P
p*h = ab
√a2 + b2 − 2abcosα *sinα*tgβ
i po "ptokach"
25 kwi 17:17
Wika: dzieki
26 kwi 09:08