matematykaszkolna.pl
Stereometria anya: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF, którego objętość jest równa 9. Płaszczyzna przechodząca przez krawędź AB i zawierająca środek ciężkości podstawy DEF jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α takim, że tgα= 9/8. Oblicz pole przekroju graniastosłupa tą płaszczyzną.
25 kwi 09:42
wredulus_pospolitus: okey i teraz: 1. Czy został zrobiony rysunek? 2. Czy wiesz gdzie dokładnie leży środek ciężkości trójkąta równobocznego DEF ? Jeżeli tak ... to gdzie napotykasz na problem
25 kwi 10:00
anya: rysunekŚrodek ciężkości to miejsce przecięcia środkowych, a mniej więcej tak wygląda mój rysunek. Problem polega na tym, że nie wiem co zrobić dalej
26 kwi 17:02
.: 1. Przekrój nie jest trójkątem a trapezie rownoramiennym 2. Środek ciężkości w trójkącie równobocznym jest tam gdzie środek okręgów wpisany/opisany, czyli w 1/3 do 2/3 wysokości trojkata. 3. Korzystając z tangensa możesz wyrazić wysokość ostrosłupa od wysokości podstawy, a w konsekwencji od boku trójkąta 4. W efekcie masz objętość wyrażona jako wartość zależna od zmiennej 'a' (bok trójkąta), stąd masz bok a 5. Wyracasz do przekroju, z chociażby Tw. Pitagorasa możesz policzyć wysokosc trapezu, a górna podstawa z chociażby proporcji. Niestety, obecnie jestem 'wyjechany' więc rysunków robić nie będę.
26 kwi 22:05
Mila: rysunek V=9 |NC|=h
 a3 1 a3 a3 
1) h=

, |ON|=

*

=

2 3 2 6 
 H 9 
tgα=

=

|ON| 8 
 9 a3 
H=

*

8 6 
 3a3 
H=

16 
2)
 a23 
V=

*H
 4 
a23 3a3 

*

=9 stąd obliczysz a
4 16 
3) dokończ
27 kwi 00:29
anya: Bardzo dziękuję
27 kwi 07:28
anya: A jeszcze pytanie, czemu trapez jest przekrojem?
27 kwi 08:58
Mila: Spróbuj wyobrazić sobie , że odcinasz jednym cięciem kawałek ciastka szerokim nożem. Czy to możliwe jak na rys. 17: 20 ?
27 kwi 14:46
anya: Nie jest to możliwe, dzięki za wytłumaczenie
27 kwi 14:54
Mila: emotka
27 kwi 16:33