Stereometria
anya: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF, którego objętość jest równa 9. Płaszczyzna
przechodząca przez krawędź AB i zawierająca środek ciężkości podstawy DEF jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α takim, że tgα= 9/8.
Oblicz pole przekroju graniastosłupa tą płaszczyzną.
25 kwi 09:42
wredulus_pospolitus:
okey i teraz:
1. Czy został zrobiony rysunek?
2. Czy wiesz gdzie dokładnie leży środek ciężkości trójkąta równobocznego DEF ?
Jeżeli tak ... to gdzie napotykasz na problem
25 kwi 10:00
anya:

Środek ciężkości to miejsce przecięcia środkowych, a mniej więcej tak wygląda mój rysunek.
Problem polega na tym, że nie wiem co zrobić dalej
26 kwi 17:02
.:
1. Przekrój nie jest trójkątem a trapezie rownoramiennym
2. Środek ciężkości w trójkącie równobocznym jest tam gdzie środek okręgów wpisany/opisany,
czyli w 1/3 do 2/3 wysokości trojkata.
3. Korzystając z tangensa możesz wyrazić wysokość ostrosłupa od wysokości podstawy, a w
konsekwencji od boku trójkąta
4. W efekcie masz objętość wyrażona jako wartość zależna od zmiennej 'a' (bok trójkąta), stąd
masz bok a
5. Wyracasz do przekroju, z chociażby Tw. Pitagorasa możesz policzyć wysokosc trapezu, a górna
podstawa z chociażby proporcji.
Niestety, obecnie jestem 'wyjechany' więc rysunków robić nie będę.
26 kwi 22:05
Mila:

V=9
|NC|=h
| | a√3 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
1) h= |
| , |ON|= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
2)
| a2√3 | | 3a√3 | |
| * |
| =9 stąd obliczysz a |
| 4 | | 16 | |
3)
dokończ
27 kwi 00:29
anya: Bardzo dziękuję
27 kwi 07:28
anya: A jeszcze pytanie, czemu trapez jest przekrojem?
27 kwi 08:58
Mila:
Spróbuj wyobrazić sobie , że odcinasz jednym cięciem kawałek ciastka szerokim nożem.
Czy to możliwe jak na rys. 17: 20 ?
27 kwi 14:46
anya: Nie jest to możliwe, dzięki za wytłumaczenie
27 kwi 14:54
Mila:
27 kwi 16:33