Ciągi
:): Jak wykazać że ciąg jest zbieżny? (Ciąg geometryczny)
25 kwi 09:32
wredulus_pospolitus:
1. obliczyć jego granicę (chociaż to raczej nie będzie 'wykazanie' per se)
2. wykazać z Tw Cauchy'ego istnienie granicy
3. wykazać, że jest ograniczony i monotoniczny
25 kwi 09:57
wredulus_pospolitus:
zauważ, że ciąg geometryczny jest monotoniczny jeżeli q > 0
jeżeli q ∊ (0,1) to jest malejący
jeżeli q = 1 to jest stały
jeżeli q > 1 to jest rosnący
25 kwi 09:58
Adamm: Z definicji pokazać że jest zbieżny
25 kwi 11:55
ite:
Ad. 09:58 Trzeba jeszcze uwzględnić pierwszy wyraz.
Jeśli np. a1=−2 i q=2>0 to ciąg będzie malejący.
25 kwi 12:09