matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz obwód trójkąta ABC, jeśli odcinek CD jest zawarty w dwusiecznej kąta ACB
cosinus:
DA=x+4 BD=x−1 BC=15 CA=18
25 kwi 00:14
cosinus:
25 kwi 00:21
wredulus_pospolitus:
z tw. o dwusiecznej:
|AD|
|AC|
=
|BD|
|BC|
25 kwi 00:41