geometria analityczna równoramienny proste
Karolina: Ramiona trójkąta równoramiennego zawierają się w prostych x + 7y + 16 − 0 oraz x − y − 1 = 0.
Prosta k zawiera podstawę tego trójkąta i przechodzi przez punkt P = (2, 0). Napisz równanie
prostej k.
Baaardzo proszę o pomoc
24 kwi 22:06
wredulus_pospolitus:

Moja sugestia (zapewne zamysł układającego był inny):
0. Robimy rysunek poglądowy

1. Wyznaczamy punkt przecięcia się tych prostych (mamy wierzchołek trójkąta, powiedzmy C).
2. Piszemy wzór okręgu o jakimś promieniu (powiedzmy r = 1).
3. Sprawdzamy jakie współrzędne mają punkty na prostych, w których ów proste przecinają okręg.
4. Wybieramy dwa zestawy po 2 punkty (po jednym dla każdej prostej − patrz przykładowy wybór
niebieskie i
zielone)
I wyznaczamy proste przechodzące przez dane 2 punkty.
5. Szukana prosta k będzie prostą RÓWNOLEGŁĄ do tych prostych (dwa przypadki), więc wyznaczasz
równoległą do posiadanej prostej, ale taką aby przechodziła przez punkt P.
Koooniec
24 kwi 22:25
Karolina: spróbuję tak, dzieki
24 kwi 22:44
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że punkty przecięcia okręgu z prostymi są równoodległe od środka okręgu = wierzchołka
trójkąta. Dzięki temu uzyskujemy prostą która zawiera podstawę trójkąta równoramiennego ...
Przesunięcie (zapisanie równoległej do tejże prostej) do punktu P ma na celu po prostu
wyznaczenie takiej prostej o którą pytają w zadaniu.
Tylko tak jak napisałem wcześniej −−− będą dwie opcje (równoległa do zielonej i równoległa do
niebieskiej)
24 kwi 22:50
Karolina : faktycznie chyba tak wychodzi
25 kwi 08:36
wredulus_pospolitus:
Alternatywną wersją (o którą zapewne chodziło autorowi zadania) jest:
1. Wyznaczamy równanie dwusiecznej kątów pomiędzy danymi nam prostymi
(
https://tomaszgrebski.pl/video-lekcje?view=article&id=550&catid=44)
2. Wyznaczamy PROSTOPADŁE do tych dwusiecznych, przechodzące przez punkt P.
Jak widzisz ... będzie 'szybciej' o ile tylko kojarzysz w jaki sposób zrobić punkt 1
25 kwi 08:50
Karolina: o super, pzyda się, dziękuję
25 kwi 13:47
Mila:

II sposób z równaniem dwusiecznej (z 8: 50 wredulus spać nie może− ranny ptaszek)
d− zawiera dwusieczną
k⊥d , P∊k
25 kwi 15:18
wredulus_pospolitus:
@Miluś −−− dwie dwusieczne mają być
25 kwi 15:46
Mila:
To już zostawiłam dla Karolinki
25 kwi 19:57
Mila:
x + 7y + 16 = 0 oraz x − y − 1 = 0.
Dwusieczne:
| |x+7y+16| | | |x−y−1| | |
| = |
| |
| √50 | | √2 | |
25 kwi 23:31
Wika: bardzo wam dziękuję udało mi się zrobić, wyszło 3x+y−6 = 0 lub x−3y−2=0
26 kwi 19:13