proszę o rozwiązanie
anna: w trapez równoramienny o polu 240cm2 wpisano koło wiedząc
że ramię trapezu ma długość 20cm oblicz
a) długość odcinka łączącego środki przekątnych
b) długość przekątnej trapezu
24 kwi 20:28
Kacper: Jaki jest warunek, aby dało się wpisać okrąg w trapez?
24 kwi 20:37
Eta:

P=240 , c=20
| | a+b | |
a+b=2c ⇒ |
| =20 to h=2r=12 |
| | 2 | |
| | a+b | |
|EF|= |
| = 20=|KB| to w ΔDKB d2= h2+|KB|2 , d=.... |
| | 2 | |
| | a−b | |
|AK|= |
| = √c2−h2=......= |MN| |
| | 2 | |
24 kwi 21:41
Jolanta: Narysuj kilka różnych trapezów równoramiennych i spróbuj wpisać w nie kolo Nie zawsze się uda
Tylko wtedy się uda jeżeli dodasz długości podstaw i suma będzie taka sama jak po dodaniu
ramion
24 kwi 21:45
Eta:
Zapomniałam dopisać,że
a+b=2c −−−− warunek wpisania okręgu w trapez równoramienny
24 kwi 21:47
anna: dziękuję bardzo
24 kwi 21:50