Dowód dot. podzielności przez 7
bibi: Dana jest liczba naturalna n taka, że liczba n2 − 4 jest podzielna przez 7.
Udowodnij, że liczba n3 daje z dzielenia przez 7 resztę 1 lub 6.
24 kwi 18:31
chichi:
n
2 − 4 ≡ 0 (mod 7) ⇒ n
2 ≡ 4 (mod 7) ⇒ n ≡ 2 (mod 7) ∨ n ≡ 5 (mod 7)
n
3 ≡ 8 ≡ 1 (mod 7) ∨ n
3 ≡ 125 ≡ 6 (mod 7) □
24 kwi 19:38
ABC:
zauważ że n2−4=(n−2)(n+2) a 7 jest liczbą pierwszą , więc musi zajść jedna z możliwości
n−2 dzieli się przez 7 , a wtedy n daje resztę 2 z dzielenia przez 7
n+2 dzieli się przez 7 , a wtedy n daje resztę 5 z dzielenia przez 7
dalej już łatwo np z wzorów na sześcian
24 kwi 19:38
ABC: chichi trzymaj się podstawy programowej w rozwiązaniach , ostatnio moja koleżanka przyszła do
mnie po poradę czy ma upie.... ć klienta który jej zrobił kongruencjami ale uratowałem go
24 kwi 19:41
Kacper: ABC czemu mamy się ograniczać
24 kwi 19:47
chichi:
dlaczego mam się trzymać podstawy programowej? ja nawet nie mam pewności czy to zadanie
pochodzi w ogóle ze szkolnego podręcznika, nie ma żadnego źródła, ty słowami wyraziles to samo
co ja przy pomocy kongruencji... mnie w szkole uczono wiele rzeczy pozaprogramowych...
24 kwi 20:11
chichi:
koleżanka może przerosły kongruencje i nie potrafila ocenic poprawności rozwiazania. ot polscy
nauczyciele, którzy się wahają czy upierdalać ucznia za wiedze pozaprogramową...
winna go pochwalić przy calej klasie, a nie miewać takie wahania,
24 kwi 20:14
chichi:
i oczywiście nie chodzi mi o wszystkich nauczycieli, tylko tych którzy poprzez swojego
ograniczenia umyslowe ograniczaja tez uczniow... chwała tym którzy tego nie robią
24 kwi 20:17
Kacper: Ja zawsze mówię, że jak nauczyciel nie potrafi ocenić czy rozwiązanie jest poprawne, to
powinien się kogoś dopytać lub dokształcić.
Nikt nie wie wszystkiego, ale najgorsi są ci, którzy uważają, że jak oni nie umieją to się nie
da zrobić.
Albo, że ich rozwiązanie jest jedynym poprawnym. 🤦🤦
24 kwi 20:43
ABC:
Ten uczeń jest laureatem wielu konkursów i jego rozwiązanie jest w stylu książek Waltera
Rudina z analizy matematycznej − przeskoki myślowe przez pięć linijek , a koleżanka lubi jasne
rozwiązania
24 kwi 21:06
Eta:
Hehe
a ja lubię ......
24 kwi 21:28