Parametr
Kuba : Znajdź wszystkie wartości parametru a dla których podane nierówność jest prawdziwa dla
wszystkich liczb rzeczywistych (4−a2)x2−2(a−2)x+1>0. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego
tutaj niby delta ma być mniejsza od zera a nie większa od 0? Proszę tak krok po kroku.
24 kwi 07:54
wredulus_pospolitus:

NIBY dlatego, aby wtedy
nie było miejsc zerowych, czyli aby wtedy cały wykres paraboli
mieścił się powyżej osi OX.
Tutaj masz przykład funkcji dla których równanie wielomianowe ma:
Δ>0 czyli funkcja przyjmuje zarówno dodatnie jak i ujemne wartości
Δ=0 czyli funkcja przyjmuje nieujemne wartości
Δ<0 czyli funkcja przyjmuje tylko dodatnie wartości
24 kwi 08:04
Kuba : Dzięki a czemu jak napisze że 4−a2 jest większe od 0 to później przedziały od −2 do 2 są
domknięte zamiast otwarte?
24 kwi 08:33
wredulus_pospolitus:
Nie wiem czemu, jasnowidzem nie jestem.
Winny być takie przypadki:
1. (4−a2) > 0 ; Δ < 0 (parabola powyżej osi OX)
2. (4−a2) = 0 ; (a−2) = 0 ; 1 > 0 (funkcja stała powyżej osi OX)
24 kwi 08:40
Kuba : A no dobra bo ja zrobiłem tak że 4−a2>0 i z tego mi wyszło a<2 lub a>−2 i zastanawia mnie
tylko czemu a należy do przedziału od <−2,2> domkniętych
24 kwi 10:24
chichi:
bo a = ±2 sprawdzasz osobno... nikt nie mówi, że ta nierówność musi być kwadratowa, a jedynie
spełniona dla kazdego x rzeczywistego
24 kwi 10:36
Kuba : Dzięki
24 kwi 11:31