Planimetria
:): Dany jest czworokąt ABCD, w który wpisano okrąg. Punkty E, F, G, H są punktami styczności tego
okręgu z bokami czworokąta ABCD oraz |<HAE| = α, |<EBF| =β
Wykaż, że miara <FFG czworokąta EFGH jest równa 1/2 * (360° − α − β)
23 kwi 11:56
wredulus_pospolitus:
Masz do tego rysunek?
Jak się mają punkty E,F,G,H względem A,B,C,D

W sensie ... na jakich bokach są te punkty
miara kąta
FFG
23 kwi 12:10
:): Właśnie nie ma tego podane i nie wiem
24 kwi 08:41
:): Tylko to polecenie było
24 kwi 08:41
Mefistofeles:
Niech punktyEFGH leżą odpowiednio na bokach AB,BC,CD,DA
Ale nie może byc kąt FFG i o to chodzi . Może ma być kąt EFG?
24 kwi 09:34
:): O faktycznie, mój błąd. Chodzi o kąt FGH
24 kwi 11:04
:): Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
26 kwi 19:32
Eta:

δ= 180
o−α
φ= 180
o−β
δ+φ= 360 −α−β
kat γ −− wpisany oparty na łuku HEF
kąt δ+φ −− środkowy oparty na tym samym łuku HEF
zatem mamy tezę:
=================
c.n.w.
26 kwi 22:43