Pole trójkąta, koło wpisane i opisane na trójkącie.
Adaś1274: Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek o końcach A=(−4, −1) i B=(2, 1).
Jedno z ramion trójkąta jest zawarte w prostej o równaniu x+y=3.
Oblicz pole trójkąta ABC oraz stosunek pola opisanego na trójkącie ABC do pola koła wpisanego w
ten trójkąt.
Zapisz obliczenia.
21 kwi 22:12
Mila:

S− Środek AB
S=(−1,0)
Prosta AB:
m⊥AB i S∊m
y=−3x+b, 0=3+b, b=−3
m: y=−3x−3
C:
x+y=3 i y=−3x−3
x−3x−3=3
−2x=6, x=−3
C=(−3,6)
Dalej sam spróbujesz ?
21 kwi 22:33