rokzlad normalny
masza: Zmienna losowa 𝑋 ~ 𝑁 (0,1).
a) Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 𝑌: = 𝑋2
b) Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 𝑌: = 𝑒X
21 kwi 16:41
chichi:
jeżeli X ~ N(0,1), to dla Y = X
2 mamy Y ~ χ
2(1)
rozkład chi−kwadrat z 1 stopniem swobody
21 kwi 20:09
chichi:
tak jak dla (a) typowo statystycznie stwierdziliśmy jaki rozkład ma zmienna losowa Y − poprzez
reprezentację, tak zwykło się robić w statystyce. w podpunkcie (b) natomiast trzeba spojrzeć
na tę zmienną losową jednak od strony rachunku prawdopodobieństwa i po prostu wyznaczyć
funkcję gęstości zmiennej losowej Y. to proste, ale żmudne, będziesz potrafił?
21 kwi 20:15
masza: zaraz podesle jak zrobilam
21 kwi 22:37
21 kwi 22:38
Masza: Czy jest ok?
21 kwi 22:39