Rozkład normalny, statystyka
Fanuma: Cześć, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, z góry dziękuje.
Załóżmy, że w urnie są kulki czerwone, zielone i niebieskie, o różnych wagach, dla
poszczególnych kolorów znamy następujące rozkłady wag kulek:
czerwone N(µ = 2, σ = 0.5), zielone N(µ = 2.3, σ = 0.2), niebieskie
N(µ = 3, σ = 0.8). Czerwone kulki stanowią 30% całości, zielone 20%,
a niebieskie 50%. Jakiego koloru najprawdopodobniej jest kulka o wadze
m = 2.2? (Dla rozkładu normalnego)
21 kwi 16:23
ffffffffff:
24 kwi 17:49