Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego.
Jn3k09: Trzy różne liczby a, b, c tworzą ciąg geometryczny. Liczby a+b, b+c, c+a tworzą ciąg
arytmetyczny. Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego.
20 kwi 20:54
wredulus_pospolitus:
1. w takim razie (z ciągu arytmetycznego) zachodzi:
2(b+c) = a+b + c + a −−−> b+c = 2a ; wiemy, że a ≠ b ≠ c co daje nam podejrzenie, że q < 0
podstawmy a = a ; b = aq ; c = aq2
q + q2 = 2 −−−> q2 + q − 2 = 0 −−−−> (q+2)(q−1) = 0 −−−> q = −2 lub q = 1 (nie spełnia
założenia a≠b≠c)
kooooniec
20 kwi 21:07
ite:
Czy tworzą te ciągi w podanej kolejności? W treści zadania jest o tym mowa?
20 kwi 21:07
Jn3k09: Przepisałem całą treść zadania
20 kwi 21:10
Mefistofeles:
Niedawno było podobne zadanie i to samo pytanie zadałem co ite
Dostałem odpowiedz chyba od wredulusa że jeśli to takie ciągi to muszą byc to kolejne
wyrazy
20 kwi 21:18