dowód podzielności
bababao: wykaż, że jeżeli dla liczb całkowitych a, b, c suma a+b+c jest podzielna przez 6, to liczba
a3+b3+c3 jest również podzielna przez 6
20 kwi 12:02
wredulus_pospolitus:
zauważ, że skoro (a+b+c) jest podzielne przez 6 = 2*3
to także (a+b+c)3 = a3 + b3 + c3 + 3(a2b + a2c + ab2 + b2c + ac2 + bc2 + 2abc)
natomiast: 3(a2b + a2c + ab2 + b2c + ac2 + bc2 + 2abc) =
= 3[ ab(a + b + c) + ac(a+b+c)] = 3(a+b+c)(ab+ac) co jest podzielne przez 6, na mocy
informacji z treści zadania.
Związku z tym a3+b3+c3 także MUSI być podzielne przez 6
20 kwi 13:58