rozkład normalny pytanie
łubudubu: . Zmienna losowa 𝑋 ~ 𝑁 (95, 𝜎). Ile wynosi wariancja, jeśli wiadomo, że 20% powierzchni pod
krzywą normalną leży na prawo od prostopadłej w 𝑥 = 103,4? Zinterpretować wyniki na wykresach
funkcji gęstości i dystrybuanty.
liczac w taki sposob ze
P(x < 103.4) = 0.8
Φ(8,4 / δ ) = 0.8
8,4 / δ = 0.84
δ = 10
i tak poczatkowo liczylem ale nie wiem czy jest to takie dobre rozwiazanie bo jest troche na
odwrot
i mysle nad tym ze mialem napisane
P(X > x) = 1 − P (U < u ) = 1 − Φ(u) = Φ(−u)
i jak licze
P ( X > 103,4) = 0.2
1 − P( X < 103.4) = 0.2
1 − P (U < (103,4 − 95)/δ )= 0.2
1 − δ(8,4/ δ) = 0.2
δ(−8,4/ δ) = 0.2
−8,4 / δ = 0.84
δ = −10
i nie wiem czemu wychodzi inaczej skoro powinno chyba wyjsc to samo? Czy cos robie nie tak?
Dodam tylko ze korzystam z takich tablic na zajeciach gdzie jest i dodatnia strona i ujemna
dodam zdjecie
https://ibb.co/sgCtXLy
19 kwi 21:53
wredulus_pospolitus:
δ(−8,4/ δ) = 0.2 ⇔
+8,4/ δ = 0.84
20 kwi 06:37
łubudubu: A tutaj się pomyliłem
Φ(8,4 / δ ) = 0.8 =δ(0.84)
δ(−8,4/ δ) = 0.2 = δ( −0.84)
I teraz się zgadza
Ale jak robię wykres standardyzowany to w 1 przypadku i tak rysuje punkt dla +0.84 a nie
−0.84? Bo dla minusowego trochę bez sensu . Rozumiem że tego minusa nie interpretujemy w taki
sposób?
20 kwi 10:49
łubudubu: czy zle mysle z tym wykresem oznaczonym
20 kwi 16:28
łubudubu: Czy wie ktoś moze
20 kwi 22:05